"Digitālie zombiji" jeb ar ko var beigties nemitīga lūrēšana viedtālrunī? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

"Digitālie zombiji" - tā speciālisti dēvē cilvēkus, kuri, ejot pa ielu, neatrauj acis no sava viedtālruņa. Ik gadu uz ceļiem cieš 900 gājēju, un daļa no viņiem zem auto riteņiem pakļūst tieši telefona dēļ, vēsta LNT. 

Kāpēc cilvēki, kuri skatās tālrunī un šķērso vienlaikus arī ceļu, apdraud sevi un citus?Raidījums veicis eksperimentu kopā ar ceļu policistiem Aigaru Galēju un Uldi Rīdzinieku uz gājēju pārejas Rīgā, pie Laimas pulksteņa. "Cilvēku, kas to šķērso, ir daudz, un katram trešajam rokā ir telefons," vēsta raidījums.

Vien retais, nokāpjot no ietves uz ceļa braucamās daļās, atrāva acis no telefona, lai izvērtētu situāciju. Ja tālruņa īpašnieks lieto arī austiņas, tad, kad pret viņu vēršas policists, sadzirdēt nav iespējams.

No sarunas ar kādu jaunieti tika noskaidrots, ka viņš, ejot pāri gājēju pārejai, patiešām nav skatījies uz ceļa, bet gan telefonā. Puisis nevarēja arī paskaidrot, kāpēc jālieto telefons ejot pāri gājēju pārejai.

Statistika Latvijā neizdala, tieši kādēļ ceļu satiksmes negadījumos ik gadu cieš vidēji 900 gājēji. Taču daļa no viņiem gūst miesas bojājumus, jo lieto viedtālruņus, pārvietojoties pa ietvēm un ceļiem. Arī LNT aptaujātie autovadītāji ir pamanījuši, ka šādu cilvēku paliek arvien vairāk.

Internetā publicēti vairāki video, kur cilvēki ar telefonu rokā ieskrien stabā, iekrīt bedrēs un baseinos. Vairākas valstis jau sākušas risināt digitālo zombiju problēmu: Piemēram, ASV pilsēta Honolulu kļuva par pirmo Amerikā, kur gājējiem ar likumu aizliegts lietot viedierīces, šķērsojot ceļu.

Ar laiku arī Latvijai būs jādomā, kā risināt šo situāciju. Tikmēr vadītājiem auto eksperti iesaka iegādāties videoreģistratoru, lai gadījumā, ja uz ceļa izskrien gājējs, kurš aizrautīgi kaut ko lasa savā viedtālrunī, vieglāk varētu pierādīt savu taisnību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu