Indijas tiesa atzīst, ka laulības pārkāpšana nav noziegums (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Indijā laulības pārkāpšana vairs nav noziegums, ceturtdien nolēmusi valsts Augstākā tiesa, atzīstot, ka koloniālā laikmeta likums, kurā bija paredzēts cietumsods, ir antikonstitucionāls un sievietes diskriminējošs.

Vairāk nekā 100 gadus vecajā likumā bija noteikts, ka vīrietis, kurš pārgulējis ar precētu sievieti bez viņas vīra piekrišanas, ir veicis laulības pārkāpšanu, un par šādu nodarījumu bija paredzēts piecu gadu cietumsods.

"Laulības pārkāpšanas vērtēšana no kriminalitātes skatu punkta ir atpalicība," atzina Augstākās tiesas piecu tiesnešu kolēģija.

Atbilstoši arhaiskajam likumam sievietes nevarēja iesniegt sūdzības vai arī būt atbildīgas par laulības pārkāpšanu, padarot to vienīgi par vīriešu jomu.

Tiesa norādīja, ka šajā likumā sievietei atņemta cieņa un individuāla izvēle, bet "vīram piešķirtas pilnvaras lietot sievieti kā kustamo mantu".

Šī mēneša laikā ir jau otrā reize, kad tiesa atcēlusi Viktorijas laikmeta likumus.

Foto: Kā ģērbjas moderna līgava Indijā

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu