Latvijas un Igaunijas līga - mērķi, sportiskais līmenis un gaidāmais efekts

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"OlyBet Sports Bar" vadītājs Gints Pakārklis (no kreisās), Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins, Igaunijas Basketbola federācijas prezidents Jāks Salumets un LBS līgu direktors Edgars Bērziņš piedalās preses konferencē, kurā informē par "OlyBet" Latvijas - Igaunijas Basketbola līgu.
"OlyBet Sports Bar" vadītājs Gints Pakārklis (no kreisās), Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins, Igaunijas Basketbola federācijas prezidents Jāks Salumets un LBS līgu direktors Edgars Bērziņš piedalās preses konferencē, kurā informē par "OlyBet" Latvijas - Igaunijas Basketbola līgu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

27. septembrī norisinājās oficiālā pirms sezonas "OlyBet" Latvijas un Igaunijas Basketbola līgas preses konference, kurā tika paziņots par projekta izvirzītajiem mērķiem un citām ar čempionātu saistītām aktualitātēm. Ko varam sagaidīt no jaunā turnīra?

Izspēles kārtība

Turnīrā piedalīsies 15 klubi. Latviju pārstāvēs BK "Ventspils", "VEF Rīga", BK "Jūrmala", BK "Ogre", BK "Latvijas Universitāte", BK "Jēkabpils/SMScredit.lv" BK "Liepāja" un "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", bet Igauniju –  Tallinas "Kalev/Cramo", "Tartu Ulikool", "Rapla", "Parnu Sadam", "Valga/Valka", "TTU KK" un "TLU Kalev".

Sezona tiks atklāta  29. septembrī ar abu valstu čempionu - BK "Ventspils" un "Kalev/Cramo" - dueli. Pamatturnīrs norisināsies līdz 2019. gada 23. martam, komandām aizvadot divu apļu turnīru. Pēc tam no 27. marta līdz 2. aprīlim tiks aizvadītas "play-off" spēlēs (uzvarētāju nosaka divu spēļu summā), kurās noskaidrosim "Final 4" dalībniekus un pēc tam 5. un 6. aprīlī attiecīgi čempionu.

Jāpiebilst, ka pamatturnīra spēles tiesās vietējie tiesneši (Igaunijā - igauņi, Latvijā - latvieši), bet izslēgšanas turnīra fāzē būs jauktās tiesnešu brigādes.

10. aprīlī sāksies Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrs, kurā piedalīsies sešas labākās komandas pēc Latvijas – Igaunijas līgas pamatturnīra rezultātiem. Kā runā kuluāros, tieši atsevišķa Latvijas čempiona noskaidrošana starp Latvijas klubiem bijusi pašu klubu iniciatīva, lai gan sākotnēji plānots sarindot komandas pēc apvienotajā čempionātā uzrādītājiem rezultātiem.

Izmaiņas Latvijas klubu sastāvos starpsezonā

Jāatzīmē abu finālistu - "VEF Rīga" un "Ventspils" sastāvu izmaiņas. Abās komandas pilnībā nomainījušies leģionāri, bet

VEF kontekstā jāpiebilst, ka komandu pametis (pēc portāla rīcībā esošās informācijas) pieredzējušais Kaspars Bērziņš, kurš pievienojies dzimtās pilsētas klubam BK "Ogre".

Tāpat notikusi komandu rokāde. Izformējies ir "Valmiera/Ordo" klubs, kura vietu ieņēmusi "Valmiera Glass"/"ViA" vienība. Komandas kodolu veido studenti, bet pievienoti arī "Valmiera/Ordo" pērnās sezonas līderi Jānis Kaufmanis un Edmunds Elksnis, kā arī iepriekš Igaunijā spēlējušais Māris Ziediņš.

Pēc ilgas gaidīšanas, savu dalību augstāko sabiedrībā apstiprināja arī Jēkabpils komanda, kura jaunajā sezonā startēs zem "Jēkabpils/SMScredit.lv" nosaukuma. Uzsvars tiks likts uz jauno spēlētāju attīstību, kas veidos arī lielāko daļu no sastāva (liela artava no "VEF Skolas" audzēkņiem).

Treneru korpusā ir divi serbu speciālisti - Marko Zarkovičs, kurš iepriekšējos gados strādājis ar AKBS VEF jauniešiem, bet viņam asistēs Serbijas U-18 izlases galvenais treneris Aleksandrs Bučans, kura vadībā serbi šovasar finālā Rīgā uzveica Latviju un triumfēja Eiropas čempionātā. Interesants fakts - komanda trenēsies Rīgā, bet mājas spēles aizvadīs Jēkabpilī.

Arī Liepājā notika pārformēšanās. Tika dibināts BK "Liepāja", kuru vadīs Latvijā labi zināmais speciālists Artūrs Štālbergs. Arī šī kluba vizījā ietilpst attīstīt jaunos talantus, piesaistot arī pāris leģionārus. Bronzas medaļnieku "Jūrmala" sastāvā atgriezies Amerikas latvietis Endrjū Šmits, Iļja Gromovs, kurš iepriekšējos gadus pārstāveja VEF, bet par karjeras noslēgšanu tikai 27 gadu vecumā savainojumu dēļ paziņojis kādreizējais Latvijas izlases spēlētājs Haralds Kārlis. Jūrmalnieku kontekstā arī jāpiemin, ka vasarā tā vadība izskatīja iespēju startēt eirokausos, taču vajadzīgais finansējums (aptuveni 20-30 tūkstoši eiro) netika atrasts. Kā vēlāk teica Mārtiņš Gulbis, "komanda nevēlējās rēķināties ar virtuālo naudu", no kā var saprast, ka solījumi attiecīgajam finansējumam bijuši, taču ne simtprocentīgi.

Jāatzīmē, arī "Valka"/"Valga" komandas oficiāla pārformēšanas kā igauņu klubam. Lai arī aizvien tas ir Latvijas-Igaunijas kopprojekts, komanda pieskaitāma pie Igaunijas nacionālā čempionāta pārstāvjiem. Komandā gan ir jūtama latviešu ietekme vēl aizvien - to vada Armands Misus, bet ierindā būs arī vairāki mūsu spēlētāji.

Favorīti un sportiskais līmenis

Kopumā var teikt, ka favorītu pulks nav mainījies – visticamāk, dominēs abi pērnie Latvijas līgas finālisti un Igaunijas čempioni. Pie tam atklāšanas spēlē, kas notiks Tallinā, bukmeikeru acīs "Kalev/Cramo" ir pārliecinoši favorīti, un arī vairāki basketbola eksperti uzskata tieši igauņu klubu par galvenajiem titula pretendentiem.

Nākamais ešalons būs LBL bronzas sērijas dalībnieki un "Rapla" ar "TLU Kalev". Ja skatītos pēc pērnā gada sastāviem un iespējām, būtu jāpiemin arī Tartu komanda, taču tai salīdzinājumā ar pagājušo gadu ievērojami samazinājies budžets.

Igaunijas otrā ešalona komandas ne ar ko nav pārākas komplektācijā par Latvijas klubu vidējo masu, līdz ar to paredzama sīva cīkstēšanās ar Igaunijas pārstāvjiem par iekļūšanu "play-off".

Apvienošanās pozitīvais efekts drīzāk būs "krāsu" pamainīšanās, jo LBL klubu treneri teju visi kā viens apgalvo, ka spēlējot četrus apļus savā starpā Latvijā, īpaša pretinieka izpēte nav nepieciešama, savukārt tagad tas mainīsies.

Arī Igaunijas basketbola federācijas prezidents atzina, ka šobrīd Latvijas klubu līmenis ir augstāks, bet noteikti pa kādam pārsteigumam turnīra gaitā varam sagaidīt. It īpaši, ja ņemam vērā izspēlēs kārtību, kad "Final 4" dalībniekus noskaidro vien divu spēļu summā un čempions tiks kronēts vien pēc divām spēlēm noslēdzošajā fāzē. Iespējams, tāds formāts pieņemts ar nolūku.

Klubu situācija ar finansējumu un mārketinga aktivitātes

Kā preses konferencē sacīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins: "Domāju, ka līdz ar šo turnīru daudziem klubiem tas dos iespēju piesaistīt papildus finansējumu." Arī klubu pārstāvji līdz ar šī kopīgā projekta izveidi izteica līdzīgas cerības, taču realitātē, vismaz vasaras laikā, tas nav realizējies

Teju visu klubu finansiālā rocība palikusi iepriekšējā līmenī (daudziem pat ievērojami kritusies), bet VEF pārstāvis Edgars Jaunups kluba rīkotajā preses konferencē pat izteicās, ka "situācija ar finansējumu draud būt kritiska."

Saprotams, ka daudz ko mainīja Ministru kabineta realizētā nodokļu reforma, kas izmainījusi ziedojumu kārtību nevalstiskajām organizācijām, tādējādi uzņēmējiem ievērojami samazinot vēlmi ieguldīt savus līdzekļus sporta komandās.

Par to grūto situāciju liecināja arī LBS ģenerālsekretāra Edgara Šnepa izteikumi vasaras vidū intervijā "Latvijas Avīzei": "No pagājušā gada klubu kopējais parāds LBL ir virs 60 tūkstošiem eiro. Tagad būs apvienotā līga, 50 procenti jeb 3600 eiro no dalības maksas bija jāiemaksā uz pieteikšanās brīdi un to paveica visas septiņas igauņu un tikai divas latviešu komandas." 

Vaicāts, vai situācija ir uzlabojusies, LBS līgu direktors Edgars Bērziņš atbildēja apstiprinoši.

Sezonas gaitā tiešraidē plānots translēt vairāk kā 150 spēles, kas būs redzamas portālā "Delfi" un "Best4Sport" televīzijā, kas veidos arī pirms spēļu studiju. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas ir jūtams progress, kas līgu darīs daudz pieejamāku skatītājiem.

Līgas mērķi ir celt kopējo basketbola līmeni. Kā arī, kā teica LBS prezidents - "gūt finansiālus panākumus." Saprotams, ka pirmā sezona būs kā ieskrējiens. Tas ir kas jauns gan klubiem, gan arī funkcionāriem. Jau pirms sezonas teju visu Latvijas klubu treneri un pārstāvji norādījuši, ka grūti ko prognozēt, jo šis ir jauns produkts. Latvijas basketbols bija nonācis situācijā, kad bija nepieciešams spert konkrētus soļus. Starp citu, arī sieviešu basketbolā ir izveidota apvienotā līga, tikai klāt Igaunijas un Latvijas klubiem ir arī Lietuvas.

Sezona solās būs interesanta. Nezināmi pretinieki, "interesants" (šī vārda tiešajā nozīmē) čempiona noskaidrošanas formāts ("Četru fināls"), kā arī ievērojami palielinātas iespējas ar tiešraižu skaita palielināšanu sekot līdzi čempionāta norisei. Lai uzvar labākais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu