Nevari beigt dzert? Vaina varētu slēpties gēnos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Antīks retrovīruss, kas radies vēl pirms modernā cilvēka, varētu būt skaidrojums, kāpēc cilvēki cieš no dažādām atkarībām, paziņojuši zinātnieki.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”, zinātnieki izpētīja narkomānus divās pilsētās un atklāja, ka ir trīs reizes lielāka iespēja to gēnos atrast vīrusa “HK2” atliekas nekā pārējiem pasaules iedzīvotājiem.

Šis vīruss ir radies neandertāliešu laikā un atrodas gēnā “RASGRF2”, ko pētnieki nodēvējuši par “baudas gēnu”, jo tas palielina dopamīna līmeni smadzenēs. Šis gēns ir klātesošs 5 līdz 10 procentiem cilvēku.

Tas nozīmē, ka šī pasaules iedzīvotāju daļa varētu būt vairāk pakļauta dažādu atkarību riskam nekā citi.

Zinātnieki no Oksforda un Atēnu universitātēm šo vīrusu atklāja 34% Glāzgovas un 14% Atēnu narkomānu un alkoholiķu.

Retrovīrusi ir vīrusi, kas spēj cilvēka vai dzīvnieka genomā ievadīt savu DNS. Šī ir trešā reize, kad pētnieki tos saista ar negatīviem procesiem cilvēka organismā. Lai arī “HK2” ir klātesošs visos cilvēkos, tomēr “RASGRF2” ir tikai vienam no desmit cilvēkiem.

Tas pats gēns 2012. gada pētījumā tika saistīts ar pārmērīgu dzeršanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu