"Tesla'' vadītāju iesūdz tiesā par investoru maldināšanu

LETA/AP/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOE SKIPPER / REUTERS

ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) ceturtdien iesniedza tiesā sūdzību par elektrisko automašīnu ražošanas firmas "Tesla Motors" vadītāju Īlonu Masku, apsūdzot viņu investoru maldināšanā ar nepatiesiem paziņojumiem par plāniem pārtraukt uzņēmuma akciju kotēšanu biržā.

Masks 7.augustā tviterī paziņoja, ka ir nodrošināts finansējums akciju atpirkšanai no tiem akcionāriem, kas tās vēlēsies pārdot, un piedāvātā cena plānota 420 ASV dolāru par akciju.

Ja "Tesla" aizietu no biržas, tad pašreizējie investori varētu saglabāt savas uzņēmuma akcijas, izmantojot īpašu fondu, vai arī tās pārdot par 420 dolāriem par akciju, rakstīja Masks.

Maska tvīti toreiz izprovocēja "Tesla" akcijas cenas strauju palielināšanos.

SEC paziņoja, ka Maska paziņojumi tviterī bija "nepatiesi un maldinoši", jo viņš nekad nebija apspriedis vai apstiprinājis šādus plānus ar kādu finansējuma avotu.

SEC sūdzība tika iesniegta ASV federālā apgabala tiesā Ņujorkas Manhetenas rajonā.

Komisija lūdza tiesu pieņemt rīkojumu, kas aizliegtu Maskam turpmāk izteikt nepatiesus un maldinošus paziņojumus, kā arī nolemt, ka viņam jākompensē jebkādi ieguvumi no veiktās maldināšanas un jāsamaksā civilsodi.

Foto gakerija:

SEC arī lūdza tiesu atstādināt Masku no firmas vadīšanas.

"Firmu direktori ieņem uzticības amatus mūsu tirgos, un viņiem ir svarīgi pienākumi pret akcionāriem," paziņoja SEC amatpersona Stīvens Peikins. "Direktora slavenības statuss vai tehnoloģiju inovatora reputācija nedod atļauju vieglprātīgi uztvert šos pienākumus."

SEC paziņojumā presei teikts, ka tā grib, lai tiesas "aizliegtu Maskam būt par valdes locekli vai direktoru uzņēmumā, kura akcijas tiek kotētas biržā".

"Tesla" pa e-pastu nosūtīja Maska atbildi.

"Šī SEC nepamatotā rīcība mani dziļi apbēdina un liek vilties," paziņoja Masks. "Es vienmēr esmu rīkojies vislabākajās patiesības, atklātuma un investoru interesēs. Godīgums ir vissvarīgākā vērtība manā dzīvē, un fakti parādīs, ka es to nekādā veidā neesmu kompromitējis."

Foto galerija:

SEC 23 lappušu garajā sūdzībā apgalvots, ka Masks nosūtīja nepatiesos un maldinošos paziņojumus, izmantojot savu mobilo tālruni, tirdzniecības dienas vidū. Todien tirdzniecības sesijas noslēgumā "Tesla" akcijas cena bija pieaugusi par 11% salīdzinājumā ar iepriekšējo dienu.

"Viņš neapsprieda šo paziņojumu saturu ar nevienu citu pirms to publicēšanas vairāk nekā 22 miljoniem savu sekotāju tviterī un citiem cilvēkiem, kam bija pieeja internetam."

Sūdzībā teikts, ka šie paziņojumi "balstījās uz daudziem nepamatotiem pieņēmumiem un bija pretēji faktiem, kurus Masks zināja".

Ceturtdien pirms tirgus sesijas slēgšanas "Tesla" akcijas cena kritās par 2%, bet elektroniskajā tirdzniecībā pēc tam – par 11% līdz 273,56 ASV dolāriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu