IKEA tradicionālās gaļas bumbiņas latviešu gaumē

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Zviedru tradicionālās gaļas bumbiņas, kuras var nobaudīt Latvijā atvērtajā IKEA veikalā, acīmredzot ir ļoti līdzīgas mūsu kotletēm, tefteļiem vai frikadelēm, jo arī tās gatavo no maltās gaļas.

Zviedrijā gaļas bumbiņas ir viens no nacionālajiem ēdieniem, kuru - līdzīgi kā kotletes - gatavo uz pannas vai krāsnī un pasniedz ar kartupeļu biezeni un brūkleņu mērci. Tās tiek gatavotas kā uzkodas.

Gaļas bumbiņas var gatavot dažādi, izmantojot dažādas garšvielas, lai mainītu garšu.

Kā pamata garšvielas parasti tiek izmantots sāls un malti melnie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties, kā kuram  patīk, cūkgaļu, aitu, vistas vai tītara gaļu - sajaucot jebkurā kombinācijā.

Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli novārot brūklenes vai izmantojot brūkleņu ievārījumu. Kā latviešu bērniem garšo frikadeles un kotletes, tā zviedru bērni ar lielāko prieku ēd gaļas bumbiņas. Nav nekāds pārsteigums, ka tās bērni ir iecienījuši, jo gaļas bumbiņas ļoti garšo zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta.

Zviedri uzskata, ka populāro recepti ir ieviesis Osmaņu impērijas karalis Kārlis XII (1682 - 1718).

Gaļas bumbiņas brūkleņu mērcē

Foto: Depositphotos

Pētersīļu maltās gaļas bumbiņas ar tomātu mērci

Foto: Depositphotos

Gaļas bumbiņas ar rīsiem un papriku

Foto: Pixabay
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu