Vējonis: Par spīti populistu un nacionālistu kustību pacēlumam, Eiropa joprojām ir demokrātiska (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Par spīti populistu un nacionālistu kustību pacēlumam, Eiropa joprojām ir demokrātiska, atklājot ikgadējo augsta līmeņa drošības un aizsardzības forumu "Rīgas konference 2018", sacīja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents skaidroja, ka Eiropas Savienība (ES) šobrīd saskaras ar daudziem nopietniem izaicinājumiem, tomēr izaicinājumi pastāvējuši vienmēr. Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka arī "Brexit" nav sagrāvis bloku, bet panācis tieši pretējo, tomēr turēšanās kopā nav viegla un pie tā nepieciešams strādāt.

Vējonis uzrunā runāja arī par drošības aspektiem, norādot, ka pēdējo mēnešu laikā ticies ar daudzām ASV amatpersonām un guvis apliecinājumu, ka ASV atbalsts Baltijas drošībai "nav jautājums", par kuru šaubīties.

"Realitāte ir tā, ka šobrīd esam vēl drošāki nekā pirms diviem gadiem," piebilda Vējonis, runājot par Baltijas valstu drošību.

Politiķis uzsvēra, ka ASV prezidents Donalds Tramps skaidri norādījis - NATO 5.pants ir spēkā. Vienlaikus viņš neslēpa, ka Eiropa ir nonākusi pie secinājuma, ka pašu aizsardzības nodrošināšana ir jāuztver daudz nopietnāk.

"Pieaug hibrīdie draudi, kas pievienojas tradicionāli militārajiem draudiem. Pēdējās vēlēšanas dažās Eiropas valstīs ir parādījušas, ka Rietumu demokrātijas un vērtības ir apdraudētas," teica Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka NATO efektīvas darbības uzturēšana prasa pastāvīgas rūpes, īpaši no ASV, tomēr nevarot noliegt, ka ASV toreizējā prezidenta Baraka Obamas administrācija pēc Krievijas agresijas Ukrainā spēra nepieciešamos soļus, lai Baltijai apliecinātu savu atbalstu drošības nodrošināšanā. Savukārt tam sekoja ātra nākamā reakcija, nodrošinot paplašinātu militāro klātbūtni Baltijā.

Valsts prezidents runā vairākkārt citēja nesen mūžībā aizgājušo ASV senatoru Džonu Makeinu, ka kopā jādara viss iespējamais, lai saglabātu un aizsargātu Rietumu vērtības, kas gan amerikāņiem, gan Eiropai, gan Latvijai ir vienas.

Uzrunā Vējonis atskatījās uz Latvijas vēsturi 100 gadu garumā, klātesošajiem skaidrojot, ka šie 100 gadi Latvijai nav bijuši viegli.

"Pēc Pirmā Pasaules kara Eiropa jutās droši. Latvija izvēlējās neitrālu pozīciju, iespējams, ignorējot Brīvības cīņu laikā gūtās mācības. Sekas visiem ir labi zināmas - pusi no simtgades pavadījām zem padomju, nacistu un atkal padomju okupācijas," teica Vējonis.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šodien un 29.septembrī norisinās ikgadējs augsta līmeņa drošības un aizsardzības forums "Rīgas konference 2018".

Konference pulcēs gandrīz 800 dalībniekus no visas pasaules. Latvijas Transatlantiskās Organizācijas rīkotā konference, sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju un Latvijas Aizsardzības ministriju, ir veidojusi ārlietu politikas debašu ietvaru Baltijas jūras reģionā kopš 2006.gada.

Šogad "Rīgas Konference 2018" viesu starpā ir Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukašēvica un Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu