Tramps liek FIB veikt izmeklēšanu pret Kaveno

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien, 28.septembrī deva rīkojumu Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) izmeklēt apsūdzības seksuālā uzbrukumā, kas izteiktas Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātam Bretam Kaveno, un Senāts atlika balsojumu par Kaveno apstiprināšanu šajā amatā.

Senāta Tieslietu komiteja piektdien atbalstīja Trampa izraudzīto kandidātu Kaveno Augstākās tiesas tiesneša amatam. Tieslietu komitejā pārstāvētie 11 republikāņi balsoja par Kaveno kandidatūru, savukārt visi desmit demokrāti balsoja pret.

Dažas stundas pēc tam Senāta Tieslietu komiteja paziņoja, ka aicinās Trampa administrāciju likt FIB sākt izmeklēšanu pret Kaveno par viņam izteiktajām apsūdzībām.

Par šo aicinājumu tika paziņots pēc republikāņu senatora Džefa Fleika izteikumiem, ka viņš atsauks savu atbalstu Kaveno, ja Tramps neliks veikt jaunu izmeklēšanu par tiesneša pagātni.

"Papildu FIB izmeklēšana par [Kaveno] pagātni aprobežosies ar pašreizējām ticamajām apsūdzībām pret kandidātu, un tā ir jāpabeidz ne vēlāk kā vienu nedēļu no šodienas," teikts komitejas piektdien publicētajā paziņojumā.

"Es esmu norīkojis FIB veikt papildu izmeklēšanu, lai atjauninātu tiesneša Kaveno dosjē. Kā to ir pieprasījis Senāts, šai atjaunināšanai jābūt ierobežotā apmērā un tā jāpabeidz nepilnas nedēļas laikā," sacīja prezidents savā paziņojumā.

Republikāņiem Senātā ir neliels vairākums, bet Kaveno izredzes uz apstiprināšanu ir aizēnojušas apsūdzības par pirms teju četrām desmitgadēm notikušu seksuālu uzbrukumu.

Tiesnesis Kaveno noliedz, ka padsmitnieka gados būtu veicis seksuālu uzbrukumu Kristīnei Blazijai-Fordai.

Forda apgalvo, ka piedzēries Kaveno un kāds viņa draugs 1982.gadā vidusskolas ballē iesprostojis viņu kādā telpā un centies novilkt viņas drēbes. Viņai tobrīd bijuši 15, bet Kaveno - 17 gadi. Tiesa gan, viņa nav varējusi paskaidrot, kad tieši un kur uzbrukums noticis.

Vēl vismaz divas citas sievietes ir apsūdzējušas 53 gadus veco Kaveno seksuāli nepiedienīgā uzvedībā, kas esot notikusi alkohola reibumā studiju gados, bet viņš noliedz arī šīs apsūdzības.

Demokrāti ir vairākkārt pieprasījuši FIB izmeklēšanu par apsūdzībām, kas izteiktas Kaveno, lai noteiktu, vai viņš ir piemērots Augstākās tiesas tiesneša amatam, kuri tiek iecelti uz mūžu.

Kaveno iecelšana par Augstākās tiesas tiesnesi ir svarīga, lai republikāņi iegūtu kontroli pār Augstāko tiesu, kurā ir deviņi tiesneši. Trampa nominētajam Kaveno jāaizstāj Entonijs Kenedijs, kura balsij bieži bija izšķiroša loma Augstākajā tiesā, kur bez viņa bija četri konservatīvi un četri liberāli tiesneši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu