ASV pirmo avāriju piedzīvojis jaunais iznīcinātājs "F-35B"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lidmašīnas F-35B katastrofas vieta ASV Dienvidkarolīnas štatā
Lidmašīnas F-35B katastrofas vieta ASV Dienvidkarolīnas štatā Foto: Rueters/Scanpix

ASV Dienvidkarolīnas štatā pirmo reizi avarējis visdārgākais un modernākais gaisa spēku iznīcinātājs F-35B.

Lai arī incidenti ar iznīcinātāju "F-35" notikuši arī agrāk, šī ir pirmā reize, kad tas nogāzies.

Iznīcinātājs pieder ASV Jūras kājnieku korpusam un tas veic izmeklēšanu par avārijas cēloni. Pilots no lidmašīnas katapultējies un viņa stāvokli izvērtē mediķi.

Dienu iepriekš Afganistānā iznīcinātājs "F-35B" veica pirmo uzlidojumu un tas bija vērsts pret kādu talibu mērķi. Uzlidojumā bija iesaistīts jūras kājnieku varianta iznīcinātājs, kas pacēlies no ASV desantkuģa "Essex".

Pretiniekam grūti pamanāmais iznīcinātājs "F-35" tiek dēvēts par visdārgāko bruņojuma sistēmu vēsturē, un tā izstrādes ceļā pieredzētas vairākas kavēšanās, pirms tika atzīts, ka tas ir gatavs pielietošanai kaujas operācijās.

Lidaparāts tiek raksturots kā militārās aviācijas nākotne. Iznīcinātājs ir daudzpusīgs un letāls, radariem tas ir grūti pamanāms, lidojumā tas sasniedz virsskaņas ātrumu, ir ārkārtīgi veikls un aprīkots ar vismodernākajiem sensoriem, norāda tā galvenais izstrādātājs uzņēmums "Lockheed Martin".

"F-35B" ir viens no trim "F-35" variantiem un vienīgais, kas spēj pacelties vertikāli kā helikopters. Lai veiktu pacelšanos, tam ir vajadzīga krietni mazāka telpa nekā citiem iznīcinātājiem.

Lidmašīnas jūras kājnieku modelis ir pirmais, kas atzīts par gatavu kaujas apstākļiem.

"F-35" ir izpelnījies ASV prezidenta Donalda Trampa atzinību, kurš vairākkārt cildinājis lidaparāta spējas "būt neredzamam". Kaut arī tam piemīt īpašības, kuru dēļ tas pretinieka radariem ir grūtāk pamanāms, tas nav gluži neredzams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu