Rinkēvičs: Krievijai jāpārtrauc agresija pret Ukrainu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ievērojot ANO principus par teritoriālo integritāti un suverenitāti, Krievijai ir jāpārtrauc agresija pret Ukrainu, sestdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

"Teritoriālā integritāte un suverenitāte, kā tas ir noteikts ANO Statūtu mērķos un principos, ir jāievēro visiem. Krievijas Federācijai jāpārtrauc agresija pret Ukrainu," pauda ārlietu ministrs.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija kopā ar starptautisko sabiedrību īstenos neatzīšanas politiku attiecībā uz Krimas pretlikumīgo aneksiju. "Esmu pārliecināts, ka reiz Ukrainā starptautiskās tiesības un tiesiskums gūs uzvaru un Ukrainas, kā arī citu Eiropas Savienības austrumu partneru teritoriālā integritāte tiks atjaunota," sacīja politiķis.

Viņš norādīja, ka ANO kopā ar citiem nozīmīgiem reģionāliem spēlētājiem jāturpina iesaistīties un jāsaglabā apņēmība risināt ieilgušos konfliktus Kalnu Karabahā, Piedņestrā, Abhāzijā un Dienvidosetijā. "Baltijas valstu vēsture ir pierādījums starptautisko tiesību un tiesiskuma morālajam spēkam. Šie jautājumi starptautiskajai sabiedrībai ir jārisina aktīvāk," pauda Rinkēvičs.

Ministrs vērsa uzmanību, ka ANO Drošības padomei kā starptautiskā miera un drošības garantam ir īpaša atbildība konfliktu, agresijas aktu un masu slaktiņu novēršanā. "Izmantot veto tiesības, lai plaša mēroga vardarbības gadījumos aizsargātu šauras nacionālas intereses, ir pilnīgi nepieļaujami," akcentēja politiķis.

Rinkēvičs savā runā arī atskatījās vēsturē uz apstākļiem, kas noveda pie nacistu un padomju okupācijas režīmiem Latvijā.

Ministrs arī pauda atbalstu ANO iekšējām reformām, kā arī norādīja uz nepieciešamību ievērot labas pārvaldības, demokrātijas, cilvēktiesību ievērošanas, dzimumu līdztiesības un vides ilgtspējības principus.

Politiķis aicināja stiprināt multilaterālisma principu, lai valstis turpinātu strādāt pie kopīgu risinājumu rašanas globālām problēmām. Savā uzstāšanās reizē ārlietu ministrs norādīja arī uz citām starptautiska līmeņa aktualitātēm, kuru kontekstā ir jārod risinājums.

"Dalībvalstīm jāatbalsta mūsu organizācija un jāpalīdz šīs vērtības izplatīt visā pasaulē, tādējādi apliecinot tās unikālo globālo nozīmi. Lai to sasniegtu, ANO nepieciešams iedarbīgs normatīvs regulējums, efektīvas institūcijas un skaidrs redzējums par savas politikas virzieniem," savu runu noslēdza Rinkēvičs.

Kā ziņots, Rinkēvičs līdz 30.septembrim vada Latvijas delegāciju ANO Ģenerālās asamblejas 73.sesijas augsta līmeņa pasākumos Ņujorkā.

Ministrs Ņujorkā piedalās ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša rīkotā sanāksmē "Rīcība miera uzturēšanai", kā arī citos ANO, Eiropas Savienības un atsevišķu citu ANO dalībvalstu rīkotajos pasākumos un sniedz intervijas starptautiskajiem medijiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu