Iespējams, mūsos drīz klejos kāpuriem līdzīgi roboti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Zinātnieki radījuši sīku, kāpuram līdzīgu robotu, kas nākotnē, iespējams, klejos pa cilvēka organismu un nogādās medikamentus vajadzīgajā vietā.

Sīkajam silikona robotam ir simtiem vienu milimetru garu kāju, un tajā ir implantētas magnētiskas daļiņas, lai to varētu vadīt pareizajā virzienā ar elektromagnētu.

Robots ir radīts tā, lai varētu pārvietoties arī pa slidenām virsmām, piemēram tādām vietām ķermenī, kur ir asinis vai gļotas.

Foto: Nature Communicationsvolume 9, Article number: 3944 (2018)

Robotu, kas aprakstīts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, attīstījuši Honkongas Universitātes pētnieki, iedvesmojoties no dabā sastopamajiem kāpuriem.

“Nelīdzenās un mainīgās cilvēka ķermeņa audu virsmas padara pārvietošanos pa tām visai sarežģītu. Mūsu radītais robots parādīja iespaidīgas pārvietošanās spējas dažādās vidēs un pa dažādām virsmām,” komentēja inženieris Vangs Zuankai (Wang Zuankai).

Pētnieki arī parādīja, ka brīdī, kad robots saskaras ar šķērsli, kas ir desmit reizes lielāks nekā robota kāju garums, tas var pacelt vienu savu ķermeņa galu 90 grādu leņķī un viegli pārkāpt šķērslim pāri.

Foto: Nature Communicationsvolume 9, Article number: 3944 (2018)

Šis robots var arī smagumu, kas simts reizes pārsniedz tā ķermeņa svaru.

“Tuvākajos divos trīs gados mēs ceram radīt bioloģiski noārdāmu robotu, kas uzsūksies organismā pēc tam, kad būs veicis savu dziedinošo misiju,” piebilda pētnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu