Ārsti: apendicītu bieži var ārstēt tikai ar antibiotikām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katru gadu tūkstošiem cilvēku dodas pie ķirurga, lai izoperētu tā saucamo “aklo zarnu”. Tomēr jaunā pētījumā noskaidrots, ka daudzi no šiem cilvēkiem varētu iztikt bez operācijas – kaiti varētu ārstēt ar antibiotikām.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA”, zinātnieki izpētīja 250 Somijas iedzīvotāju datus. Visiem šiem cilvēkiem bija apendicīts, kas tika ārstēts ar antibiotikām. Šī cilvēku grupa tika salīdzināta ar 270 pieaugušajiem, kuriem apendicīts tika izgriezts ķirurģiskā ceļā. Pētnieki šos cilvēkus novēroja piecus gadus.

Pētījuma beigās 64 procenti cilvēku, kas tika ārstēti ar antibiotikām, tika uzskatīti par veiksmīgi izārstētiem, kas nozīmēja, ka iekaisums apendiksā viņiem neatkārtojās. Atlikušajiem 36 procentiem joprojām bija nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Tiesa, nevienam no šiem cilvēkiem kavēšanās kaitējumu nenodarīja.

Tiem, kuri lietoja antibiotikas, arī bija retākas komplikācijas nekā tiem, kuri piedzīvoja operāciju. Turklāt antibiotiku lietotāji kopumā izmantoja par 11 “slimības lapas” dienām mazāk nekā operētie pacienti.

“Šis pētījums pierāda, ka antibiotikas ir vienkāršs, pieejams un drošs veids, kā ārstēt apendicītu,” izdevumam “CBS News” teica pētījuma autore Paulīna Salminena (Paulina Salminen).

Iepriekšējos pētījumos arī tika izvirzīta hipotēze, ka apendicītu var ārstēt ar antibiotikām, tomēr pacienti tajos netika izsekoti tik ilgi kā šajā pētījumā.

Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka visiem minētajiem pacientiem apendicīts bija bez komplikācijām. Pretējā gadījumā ķirurģiska iejaukšanās ir neizbēgama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu