Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Nekad dzīvē neesmu vēlējis! Priekš kam?" (1)

Video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Strauji tuvojas visai valstij nozīmīgs notikums - 13. Saeimas vēlēšanas. Tajās piedalīties ir pilsoņa pienākums, bet cik daudzi to darīs un vai vispār zina, kā šis process notiek? Apollo devās ielās to noskaidrot.

Iedzīvotāju atbildes atšķiras - kāds nezina, ko īsti vēlēs - Saeimu vai prezidentu, kādu uztrauc, vai iecirknī varēs iekļūt ratiņkrēslā.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Kur jāiet? Kaut kur Vecrīgā laikam...?"

Stacijas laukumā satikts vīrietis ar segvārdu Sančo Pančo sarunā ar portālu Apollo atzīst, ka nekad nav piedalījies vēlēšanās - Latvija esot brīva valsts, tāpat kā viņa izvēles iespējas. 

Pēc brīža gan vīrietis pārdomājis un piekritis uz vēlēšanu iecirkni doties līdzi paziņai. Par ko balsot gan vēl neesot skaidrs - viens zināms, ka virziens būs labais.

Video: Sančo Pančo par piedalīšanos vēlēšanās

Šajās Saeimas vēlēšanās gan izvēles iespēju būs vairāk, un arī divatā vienā vēlēšanu kabīnē atrasties nevarēs. 

Kā notiek balsošana?

1. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai derīga personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību. Tas jādara tādēļ, lai pārliecinātos, vai persona ir pilngadīga, tiesīga vēlēt vai pasē jau nav spiedoga, kas liecinātu par nobalsošanu kādā citā iecirknī.

2. Pēc tam jādodas pie reģistrācijas galda, kur vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks ierakstīs vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu balsotāju sarakstā, iespiedīs spiedogu pasē vai vēlētāja apliecībā un izsniegs balsošanas dokumentus - vienu vēlēšanu aploksni un komplektu ar vēlēšanu zīmēm.

3. Par vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu jāparakstās balsotāju sarakstā.

4. Saņemot balsošanas dokumentus, nepieciešams pārliecināties, ka izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes un ka uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs.

Foto: Edijs Pālens/LETA

5. Balsojot jāievēro balsošanas aizklātums, tāpēc vēlēšanu zīme jāizvēlas un jāaizpilda vēlēšanu kabīnē vai nodalījumā.

6. Lai nobalsotu, no visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena - ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlaties balsot.

7. Vēlēšanu zīmē drīkst izdarīt šādas atzīmes:

  • ar "+" zīmi rombā atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta,
  • izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.

Atceries: mīnusa zīme "-", kas ievilkta rombā līdzās kandidāta vārdam, netiek uzskatīta par kandidāta izsvītrošanu un skaitot balsis, netiks ņemta vērā. Ja vēlaties konkrēto kandidātu svītrot, ir jāpārsvītro kandidāta vārds un uzvārds.

  • Vēlēšanu zīmi var atstāt arī negrozītu, neizdarot tajā nekādas atzīmes.

8. Vēlēšanu zīme ar izvēlēto kandidātu sarakstu jāievieto aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

9. Neizmantotās vēlēšanu zīmes var atstāt vēlēšanu iecirknī tam paredzētajā vietā.

Savukārt, ja liekas, ka informācijas par visām partijām, to līderiem un vēlēšanu solījumiem ir par daudz, vienkāršu sarakstu ar partiju programmām un statistiku vari atrast šeit.

Vai var balsot ar tukšu aploksni?

Ja kādu iemeslu dēļ nevēlies balsot par nevienu no partijām, piedalīties ir iespējams, vēlēšanu urnā iemetot tukšu aploksni. Arī tas skaitās - balss tiks pieskaitīta kopējam derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam, no kura aprēķina 5% barjeras slieksni, kas jāpārsniedz kandidātu sarakstiem, lai iegūtu Saeimas deputātu vietas.  

Tātad - jo vairāk vēlētāju piedalīsies (arī balsojot ar tukšām aploksnēm), jo augstāks slieksnis partijām būs jāpārvar, lai iekļūtu parlamentā.

Savukārt to, cik deputāti no katras partijas nokļūs Saeimā, rēķina tikai no balsīm par sarakstiem, kas pārvar 5% barjeru. Balsojumi ar tukšu aploksni, nosakot vēlēšanu rezultātus, netiek pieskaitīti nevienam kandidātu sarakstam.

13. Saeimas vēlēšanu ceļvedis

Foto: Centrālā vēlēšanu komisija
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu