“Zeķēs” joprojām glabājas ap 800 tonnām latu monētas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājuši pieci gadi, kopš Latvija atteicās no lata un pārgāja uz eiro, taču iedzīvotāji aizvien glabā ievērojumu daudzumu “vecās valūtas” – vēsta LNT raidījums “900 sekundes”.

Īsi pirms Latvija pārgāja uz eiro, apgrozībā bija kādi 450 miljoni lata un santīmu monētu. Pēc pieciem gadiem iedzīvotājiem joprojām ir gandrīz 350 miljoni monētu, kas ir tikai par 100 miljoniem mazāk.

Viena no šādām "glabātājām" ir Lauma, kas paturējusi gan monētas, gan banknotes. Viņa vēlējusies atstāt kaut ko sev piemiņai. “Piecinieks vispār ir tik ļoti skaists ar visu ozolu,” raidījumam stāsta Lauma. “Man liekas, ka tā ir ļoti vērtīga lieta, ko saglabāt un nodot nākamajai paaudzei.”

Banknotes cilvēki saglabājuši krietni mazāk. Latvijas Banka vēsta, ka 96% banknošu jau apmainītas, bet tās, kas saglabātas, visbiežāk ir piecu un 20 latu banknotes.

60% no tiem, kuri saglabājuši lata monētas un banknotes, darījuši to piemiņai vai priekš savas kolekcijas. Maz ir tādu, kuri vienkārši aizmirsuši apmainīt latus pret eiro. Maz arī tādu, kuri glabā “veco valūtu” ar cerību, ka tās vērtība pieaugs.

Latvijas Banka atgādina, ka latus pret eiro varēs samainīt mūžīgi un apmainīt var arī bojātas lata banknotes un monētas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu