Maligina meitas pauž bažas par akcionāru sapulces novilcināšanu un uzņēmuma izsaimniekošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva (no kreisās) un zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze.
Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva (no kreisās) un zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze un Maligina meita Nika Saveļjeva bažās par uzņēmuma izsaimniekošanu norāda, ka akcionāru sapulci bija jāsasauc nekavējoties, nevis novilcinot sapulces norises dienu līdz likumā noteiktajam maksimālajam termiņam.

Kā Saveļjevas un Balderes-Sildedzes vārdā aģentūru LETA informēja viņu pārstāve Katrīna Ansonska, "Olainfarm" valdei, ņemot vērā faktu, ka uzņēmuma padome nav lemttiesīga, kā arī situāciju publiskajā telpā ap uzņēmumu, bija jārīkojas nekavējoties un jāsasauc ārkārtas akcionāru sapulce uzreiz, nevis jānovilcina sapulces norises diena līdz likumā noteiktajam maksimālajam termiņam, proti, pēc nepilniem diviem mēnešiem.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norādījusi, ka "Olainfarm" valdes un padomes darbības liecina par vēlmi radīt šķietamību par tiesisku rīcību.

"Mums ir pamats uzskatīt, ka "Olainfarm" kontroli ir pārņēmusi organizēta noziedzīga grupa, un mūs satrauc, ka pa šo laiku uzņēmumu var turpināt izsaimniekot, apzināti nodarot būtiskus zaudējumus visiem akcionāriem un apdraudot uzņēmuma nākotni. Atbilstoši likumam par to personīgi ir atbildīgi esošie uzņēmuma padomes un valdes locekļi," norāda Saveļjeva un Baldere-Sildedze.

Vienlaikus Saveļjeva un Baldere-Sildedze uzsver, ka "Valērija Maligina vecākā meita Irina Maligina labi zina, ka 4.septembrī "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcē, rīkojoties ar viltu, pretēji abu pārējo mantinieku gribai un interesēm, nomainīja padomi, ar savu rīcību atklāti demonstrējot, ka viņai nav svarīga citu mantinieku griba".

Saveļjeva un Baldere-Sildedze ir pārliecinātas, ka organizētā grupa šobrīd cenšas radīt ilūziju, ka uzņēmumā viss ir kārtībā. Reiderisma idejas autori Mārtiņš Krieķis un Pāvels Rebenoks, izmantojot Irinas Maliginas personiskās īpašības, nodrošinājuši sev vietu padomē un attiecīgi - iejaukšanās iespējas valdes darbā.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norādīja, ka patlaban abām pārējām mantiniecēm tiek liegts īstenot viņu tiesības būt likumīgām dalībniecēm SIA "Olmafarm", kas ir "Olainfarm" akcionārs un kura vienīgā valdes locekle šobrīd ir Irina Maligina.

"Irina Maligina nepilda savus pienākumus, un neveic nepieciešamās darbības, lai jaunākās māsas Annu Emīliju Maliginu un Niku Saveļjevu ierakstītu kā dalībnieces. Tas saistīts ar Irinas izmisīgiem centieniem noturēt savu varu šajā uzņēmumā, kas ir "Olainfarm" akcionārs ar ļoti būtisku balsu skaitu," apgalvoja Saveļjeva un Baldere-Sildedze.

Vienlaikus viņas uzskata, ka "Olainfarm" padomes priekšsēdētāja Rebenoka izteikumi publiskajā telpā par ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu, ļauj izdarīt secinājumus, ka "Olainfarm" valde šobrīd rīkojas padomes vadīta un faktiski ir bezspēcīga.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norādīja, ka šādi izteikumi un reālā rīcība neliecina par labu korporatīvo pārvaldību uzņēmumā un liek uzdot jautājumus par esošās valdes spēju pieņemt objektīvus un neatkarīgus lēmumus, īpaši, ņemot vērā faktu, ka padome nav lemttiesīga, un līdz ar to uzņēmuma pārvalde nav pilnīga. Tāpat viņas uzskata, ka Rebenoka izteikumi publiskajā telpā skaidri demonstrē, ka esošā "Olainfarm" padome nevēlas uzklausīt akcionāru viedokli un izsakās par jautājumiem, kas ir tikai un vienīgi īpašnieku kompetencē, rupji pārkāpjot korporatīvo ētiku.

Balderei-Sildedzei, vairākus mēnešus strādājot padomē, bijusi iespēja pārliecināties, kas patiesībā notiek uzņēmumā, tāpēc arī viņa izlēma nestrādāt kopā ar šādiem padomes locekļiem. Tomēr "Olainfarm" kā nekad ir nepieciešama profesionāla pārvaldība, uzskata Saveļjeva un Baldere-Sildedze.

"Vēlamies arī vērsties arī pie mazākuma akcionāriem, proti, ir ļoti svarīgi, ka viņi ierastos uz plānoto akcionāru sapulci 22.novembrī, jo viņu viedoklis, kam pieder 31% "Olainfarm" akciju, ir ļoti būtisks," teikts abu kopējā paziņojumā.

Savukārt "Olainfarm" padomes locekle Irinas Maligina paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" uzsver, ka "Olainfarm" jaunā padome, sadarbojoties ar uzņēmuma valdi, ir atsākusi uzņēmuma attīstības un izaugsmes plāna izpildi, lai dzīvē realizētu Valērija Maligina vīziju par "Olainfarm" kā pastāvīgi augošu farmācijas nozares līderi reģionā. "Stabilitāte un prognozējamība ir divi ļoti svarīgi elementi, kas šādas izaugsmes nodrošināšanai ir vitāli nepieciešami, tādēļ divu mantinieču vēlme sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci ar tādiem dienas kārtības jautājumiem, kā padomes atcelšana un it kā nodarīto zaudējumu piedzīšana no uzņēmuma vadības var tikai negatīvi ietekmēt uzņēmuma attīstību," atzīmē Irina Maligina.

"Pēdējo nedēļu laikā varam novērot nemitīgus divu mazākuma akcionāru uzbrukumus "Olainfarm" un tā vadībai, ar vēlmi nomelnot uzņēmumu, kā arī traucēt tā padomes un valdes darbu. Objektīvi pārbaudāmie uzņēmuma darbības rezultāti gan liecina, ka teju visi būtiskākie uzņēmuma finanšu un citi rādītāji uzlabojas, ļoti īsā laikā jaunā padome ir atsākusi vairākus uzņēmuma atklātību un pārvaldību veicinošus pasākumus, ko iepriekšējā padome bija atstājusi novārtā. Es aicinu visus uzņēmuma akcionārus, kam rūp veiksmīga uzņēmuma attīstība, nākt klajā ar savām idejām un priekšlikumiem, jo labu ideju nekad nevar būt par daudz. Signei Balderei-Sildedzes kundzei, kā uzņēmuma padomes loceklei bija īpašas iespējas piedāvāt savu attīstības redzējumu, tomēr, diemžēl viņa ir izvēlējusies ietekmēt uzņēmuma darbu ar destruktīvām, nevis konstruktīvām metodēm. Tas viennozīmīgi nav tas uzņēmuma attīstības ceļš, kādu mūsu uzņēmumam novēlētu mans tēvs," paziņojumā norāda Irina Maligina.

Tāpat viņa uzsver, ka kā "Olainfarm" akcionāre un "Olmafarm" pārstāve izsaka pilnīgu uzticību un atbalstu uzņēmuma padomes darbam un aicina neļauties nepamatotu paziņojumu un nerealizētu ambīciju ietekmei, bet ar savu ikdienas darbību un attieksmi nodrošināt stabilitāti un uzsākto darbu mērķtiecīgu turpināšanu. "Uzskatu, ka šī gada 4.septembrī ievēlētā uzņēmuma padome lietišķi un profesionāli pilda tai uzticētos uzdevumus, un kā jau teicu, nepilna mēneša laikā ir redzami pirmie uzlabojumi vairākās jomās. Šajā īsajā laikā jau ir atsāktas agrāk iesāktās sarunas par iespējamu uzņēmuma iegādi kādā Rietumeiropas valstī, kas jau tuvākajā nākotnē varētu vainagoties ar rezultātiem, tiek nopietni izskatīti piedāvājumi jaunu aptieku iegādei gan Latvijā, gan Baltkrievijā, veterinārā farmācija ir identificēta kā vēl viens iespējamais uzņēmuma attīstības virziens. Ikdienā strādājot komandā, novērtēju padomes locekļu zināšanas, enerģiju un pašatdevi, kas veido pamatu stabilai uzņēmuma darbībai un plānotai attīstībai, lai "Olainfarm" varētu izaugt par Eiropas mēroga farmācijas kompāniju. Tieši tik ambiciozus mērķus šī komanda ir spējīga sasniegt," uzskata Irina Maligina.

"Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka neskatoties uz atsevišķu Maligina mantinieču destruktīvo rīcību, "Olainfarm" vadība turpinās īstenot mana tēva iecerēto uzņēmuma attīstības plānu. Es nepiekritu un arī turpmāk noraidīšu visus akciju pārdošanas piedāvājumus. Turpināšu darbu uzņēmumā, lai nodrošinātu, ka jaunā padome un valde var īstenot mērķus, kurus uzņēmumam bija izvirzījis tā līdzīpašnieks un līderis Valērijs Maligins. Publiskajā telpā un medijos jau ir apstiprinājusies informācija, ka viena no mantiniecēm ir iecerējusi pārdot mantotās akcijas pretēji mantojumā noteiktajam piecu gadu atsavināšanas aizliegumam. Arī tas ļauj secināt, ka līdzšinējie uzbrukumi uzņēmumam un vadības pārstāvjiem visdrīzāk ir saistāmi ar vēlmi panākt sev izdevīgākus akciju pārdošanas nosacījumus, un tāpēc ir vērtējami kā nepamatoti un destruktīvi," paziņojumā norāda Irina Maligina.

Jau ziņots, ka šī gada 22.novembrī plkst.11 zāļu ražotājam AS "Olainfarm" notiks ārkārtas akcionāru sapulce, kurā tiks lemts par vairākiem tematiem, tostarp statūtu grozījumiem, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu