Paleontologi atraduši 12 tonnas smaga dinozaura fosiliju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Pirms aptuveni 200 miljoniem gadu Dienvidāfrikas teritorijas zemi bradāja visai iespaidīgs radījums – četru Āfrikas ziloņu izmēra dinozaurs, kas svēra 12 tonnas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, zinātnieku komanda izpētīja nesen atrastu fosiliju un atklāja jaunu dinozauru sugu, ko nodēvēja par “Ledumahadi mafube”, kas Dienvidāfrikas reģionā, kur tika atrasta fosilija, runātajā valodā nozīmē “milzīgais rītausmas pērkondārds”.

Foto: SWNS/ScanPix

Juras laikmeta dzīvnieks bija tuvs radinieks brontozauriem. Pētnieki uzskata, ka tas svēra aptuveni 12 tonnas un bija tā laika lielākais dzīvnieks uz zemes.

Šis atklājums ir ārkārtīgi nozīmīgs ne tikai dzīvnieka izmēra dēļ, bet arī informācijas dēļ, ko tas var sniegt par dinozauru evolūcijas procesu.

Foto: SWNS/ScanPix

Kā vēsta “CNN”, dinozaura fosiliju atklāja paleontoloģe Blēra Makfī (Blair McPhe) jau 2012. gadā, tomēr tad nebija zināms, kādas sugas dinozaura fosilija tā ir. Turklāt bija vajadzīgs smags darbs, lai fosiliju atbrīvotu no akmeņiem.

“Vajadzēja ilgu laiku, lai fosiliju atbrīvotu no akmens slāņiem, kas bija izveidojušies 200 miljonu gadu laikā,” teica Makfī.

Foto: SWNS/ScanPix

Kad fosilija beidzot tika pilnībā atrakta, pētnieki to pētīja un rezultātā nonāca pie šā pārsteidzošā atklājuma. Dinozaurs nāves brīdī ir bijis pilnīgi pieaudzis, 14 gadu vecs dzīvnieks.

“Ledumahadi mafube” ir zauropodu sencis, kas bija juras un krīta perioda četrkājaino (pēc pārvietošanās paņēmiena) augēdāju dinozauru grupa. Tomēr zinātnieki uzskata, ka šis dinozaurs evolucionējis no mazākas divkājainu dinozauru grupas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu