Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Gribēja nopirkt manu balsi, teica, ka piecus eiro samaksās" (7)

Video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Strauji tuvojas visai valstij nozīmīgs notikums - 13. Saeimas vēlēšanas. Tajās piedalīties ir pilsoņa pienākums, bet cik daudzi to darīs un vai vispār zina, kā šis process notiek? Apollo devās ielās to noskaidrot.

Iedzīvotāju atbildes atšķiras - kāds nezina, ko īsti vēlēs - Saeimu vai prezidentu, kādu uztrauc, vai iecirknī varēs iekļūt ratiņkrēslā.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Nekad dzīvē neesmu vēlējis! Priekš kam?"

Stacijas laukumā satiktā Lāsma atklāj, ka, viņasprāt, politiķu dotajiem solījumiem pirms vēlēšanām ticēt nevar: "Daudzbērnu ģimenēm sola lielākus pabalstus, līdztiesību - tas nestrādā. Ja tu būsi zemāka slāņa, ar kāju tevi var samīt."

Pēc brīža Lāsma arī atklāj, ka pirms četriem gadiem, kad notikušas iepriekšējās vēlēšanas, kāds mēģinājis nopirkt viņas balsi. Piedāvātā summa esot bijusi vien pieci eiro - sieviete pircēju "pasūtījusi divas mājās tālāk".

Video: Lāsma par balsu pirkšanu

Bet "ar pasūtīšanu divas mājas tālāk" vien nepietiek - par šādiem gadījumiem būtu jāziņo Drošības policijai.

Kā ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Ja kāds vēlas nopirkt tavu balsi, par to noteikti jāziņo:

  • zvanot Valsts policijai pa tālruni 110;
  • Drošības policijai pa tālruni 67208964;
  • sūtot rīcībā esošo informāciju uz e-pastu dpdd@dp.gov.lv.

Par apzinātu kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, paredzēts sods.

Krimināllikumā noteikts, ka sods par balsu pirkšanu ir brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Foto: Centrālā vēlēšanu komisija

Cik daudzi grib nopirkt balsis?

Drošības policijas (DP) statistika liecina - balsis Latvijā mēģina pirkt regulāri. Pēdējo gadu laikā pēc katrām vēlēšanām ierosina vidēji 3 kriminālprocesus

Vēlēšanu rezultāti balsu pirkšanas dēļ atcelti tikai vienu reizi - 2005. gadā Rēzeknē. Tajā vasarā notika atkārtotas vēlēšanas, vēlāk par pirkšanas organizēšanu notiesāts kādreizējais pilsētas mērs Juris Začests un vēl divi cilvēki. Otrs skaļākais gadījums - iepriekšējās Saeimas vēlēšanas, kad pierādīta balsu pirkšana par labu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim un notiesāts Andris Kozulis.

Savukārt, pēdējā laikā DP ir saņēmusi vairākus signālus par iespējamu 13. Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu, bet nevienā gadījumā šīs aizdomas nav apstiprinājušās. DP priekšnieks norāda, ka, tuvojoties vēlēšanām, kā arī pašā vēlēšanu dienā informācija par iespējamu balsu pirkšanu tiks saņemta vairāk.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu