Ko sagaidīt no "VEF Rīga" VTB līgā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: vefriga.com

Jau rīt savu jauno sezonu VTB Vienotajā līgā uzsāks Latvijas klubs "VEF Rīga", kurš savā laukumā uzņems spēcīgo "Himki" vienību. Komandas situācija ar finansējumu ir draudīga, taču mērķi tiek stādīti augsti. Ko sagaidīt no titulētā Latvijas kluba šajā sezonā? 

"VEF Rīga" šī ir īpaša sezona, jo klubs atzīmē savu 60.gadadienu kopš pirmās spēles aizvadīšanas.

Šogad Latvijas klubu piemeklējušas vairākas pārmaiņas, tostarp dalība Latvijas un Igaunijas Basketbola līgā. No iepriekšējās sezonas sastāva ir saglabāti seši spēlētāji, kuriem šosezon paredzēta būtiska loma jaunajā Rīgas kluba modelī. 

Vefiņš ir aizvadījis divas spēles jaunizveidotajā Latvijas un Igaunijas čempionātā, kurās pārliecinoši izcīnītas divas uzvaras. Pirmajā spēlē "VEF Rīga" mājās ar 102:68 uzvarēja Raplas "Avis Utilitas" komandu, savukārt otrajā spēlē Rīgas klubs tikpat pārliecinoši (95:56) pieveica  Tallinas “Kalev/TLU” vienību. 

Iespaids par jauno komandas modeli pēc pirmajām divām spēlēm ir patīkams, taču Latvijas un Igaunijas līgas līmenis, protams, ka neatbilst VTB čempionāta līmenim. Pēc šādām divām iespaidīgām uzvarām šķiet, ka komanda spēlē labi un ir gatava jaunajai sezonai, taču pirmais nopietnais pārbaudījums "VEF Rīga" klubam būs piektdien pret "Himki" vienību. 

Nevar noliegt to, ka “VEF Rīga” atjauninātais modelis sezonu sācis ar kolektīvu enerģiju un sparu, tas priecē. Abas iepriekš minētās spēles bija ļoti skatāmas - ar skaistiem bumbas triecieniem no augšas, kā arī lielisku bumbas kustību. Nenoliedzami, ka šis jaunais modelis ir jaunāks, kas arī ļauj komandai spēlēt ātrāku un saistošāku basketbolu.

Foto: vefriga.com

Kluba valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups pirms jaunās sezonas preses konferencē atzina, ka neskatoties uz to, ka situācija ar finansējumu draud kļūt kritiska, komandas mērķi ir palikuši paši augstākie.

"Mūsu mērķi ir identiski pērnajiem – VTB Vienotajā līgā īzcīnīt vietu "play-off", atgūt Latvijas čempiontitulu, kā arī uzvarēt Latvijas un Igaunijas Baltijas līgā. Tajā esam starp favorītiem, bet aicinu nenovērtēt Tallinas "Kalev"/"Cramo". Daudzi runā, ka šis klubs jaunajā sezonā varētu pārsteigt," mērķus ieskicēja Jaunups, kurš uzskata, ka apvienotās Latvijas un Igaunijas līgas izveidošana bijis ļoti racionāls ceļš.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunups atzina, ka šajā vasarā komanda īpaši gatavojās jaunajai jubilejas sezonai. Viņš arī atzina, ka ir apmierināts ar kluba komplektācijas darbu. "Paldies galvenajam trenerim Jānim Gailītim un pārējiem treneriem, kā arī kluba darbiniekiem par aizvadīto komplektācijas darbu. Esam ļoti gandarīti. Tuvu 100% no tā, ko vēlējāmies starpsezonā paveikt," sacīja Jaunups. 

Kluba prezidents gan neslēpa, ka finansiālajā ziņā pastāv zemūdens akmeņi.

"Situācija ar finansējumu draud būt ļoti kritiska. To redzējām šīs vasaras ietvaros. Klubi, kas bija stabili, vai nu beiguši eksistēt vai arī spiesti būtiski samazināt finansējumu. Ļoti ceru, ka publiskās aktivitātes no virknes Latvijas sportistu un funkcionāru sasniegs dzirdīgas ausis. Optimistiski skatāmies uz decembri, bet, ja nebūs būtisku pārmaiņu, var sekot krīzes vilnis. Mūsu budžets faktiski ir ap 1,4 miljoniem eiro, tomēr inflācija ir pieaugusi. De facto budžets ir mazāks, jo dažādi pakalpojumi paliek dārgāki. Jāstrādā būs pat vēl nedaudz efektīvāk," uzskata "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs.

Protams, ka klubam, kuram budžets ir ap 1,4 miljoniem eiro ir grūti izrādīt nopietnu konkurenci vadošajiem VTB līgas vienībām, kurām budžeti ir vairākas reizes lielāki. Vai klubs tiešām ir spējīgs izpildīt mērķi un iekļūt izslēgšanas spēlēs? Ļoti cerams. Ļoti nopietnu lomu noteiks arī komandas veselības stāvoklis. Komandas kapteinis Mareks Mejeris vēl nav gatavs doties laukumā un palīdzēt komandai. Neskatoties uz visu, kas ir ap komandu, tad viens ir skaidrs - jaunais "VEF Rīga" modelis ar savu azartu un cīņassparu neatdosies nevienam pretiniekam. 

Traumētais Mareks Mejeris pirms sezonas atzina, ka komanda ir ļoti saliedēta un liels nopelns ir tam, ka šogad sastāvā ir daudz vietējo spēlētāju.

"Pats nezinu, vai tuvākajā laikā vēl varēšu iziet laukumā. Domājam, sezonas laikā mums būs liels progress. Tā ir bijis gadu no gada," sacīja basketbolists, kurš iepriekšējās sezonas izskaņā guva ceļgala traumu, tāpēc jūnija sākumā viņam tika veikta operācija.

"Šobrīd mans stāvoklis ir diena no dienas. Paldies klubam, ka nesteidzina manu atgriešanos. Iespējams, nākamnedēļ sākšu trenēties kopā ar komandu. Sāku pamazām uzņemt formu, diskomforts pamazām pazūd," atklāja "VEF Rīga" līderis.

Foto: Edijs Pālens/LETA

"VEF Rīga" klubam jubilejas sezonā būs jāiziet cauri daudzām grūtībām. Runājot par sastāva modeli, tad liels prieks, ka kluba vadība likusi uzsvaru uz vietējiem spēlētājiem, kas līdzjutējiem šķiet daudz simpātiskāks. Par līdzjutējiem stāsts jau ir pavisam cits. Žēl, ka pirmajās divās mājas spēlēs nebija jūtams atbalsts. Skatītāju bija, taču uzticīgais fanu pulks nebija ieradies. Ja klubam būtu aktīvs un citu cilvēku "pavelkošs" līdzjutēju pulks, tad atmosfēra mājas spēlēs būtu labāka, kā arī apmeklētība būtu lielāka. Sastāvs ir labs, spēlēs stils ir agresīvs un ātrs, kas līdzjutējiem patīk. Tagad tikai atliek darīt visu, lai nepazaudētu jau esošo atbalstītāju uzticību, kā arī jādara viss, lai iegūtu jaunu līdzjutēju atbalstu. 

Veiksmīgas sezonas aizvadīšana spēcīgajā VTB Vienotajā līgā dos papildus ieguvu visam Latvijas basketbolam, tādēļ ļoti cerams, ka "VEF Rīga" šosezon saviem līdzjutējiem sagādās daudzus pozitīvus mirkļus. 

Pagājušajā sezonā "VEF Rīga" vietējā čempionāta finālsērijā ar 2-4 piekāpās "Ventspilij", bet VTB Vienotās līgas turnīrā ceturtdaļfināla sērijā ar 0-3 zaudēja Maskavas CSKA basketbolistiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu