Iedzīvotāji par vēlēšanām: "Ja es izdzīvošu līdz vēlēšanām, aiziešu nobalsot" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Strauji tuvojas visai valstij nozīmīgs notikums - 13. Saeimas vēlēšanas. Tajās piedalīties ir pilsoņa pienākums, bet cik daudzi to darīs un vai vispār zina, kā šis process notiek? Apollo devās ielās to noskaidrot.

Iedzīvotāju atbildes atšķiras - kāds nezina, ko īsti vēlēs - Saeimu vai prezidentu, kādu uztrauc, vai iecirknī varēs iekļūt ratiņkrēslā.

» Iedzīvotāji par vēlēšanām: «Gribēja nopirkt manu balsi, teica, ka piecus eiro samaksās»

Pie tirdzniecības centra Origo satiktā Elita atzīst - parasti vienmēr ejot vēlēt, bet šogad neesot spēka nekur aiziet. Sieviete arī nezina, vai ratiņkrēslā varēs tikt kādā iecirknī. 

Uzzinājusi, ka vēlēšanas notiek oktobrī, aptaujātā iedzīvotāja kļūst vēl drūmāka - varbūt aiziešot nobalsot, ja līdz tam laikam būs vēl dzīva.

Video: "Ja es izdzīvošu līdz vēlēšanām, aiziešu nobalsot"

Lai gan iedzīvotāji aktīvi mudināti piedalīties vēlēšanās, ne visas iedzīvotāju grupas to var izdarīt - cilvēkiem ratiņkrēslos vai māmiņām ar ratiem daži vēlēšanu iecirkņi ir fiziski nesasniedzami.

Cik viegli cilvēkam ar invaliditāti doties nobalsot?

Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" norāda, ka par vides pielāgošanu cilvēkiem ar invaliditāti tiek runāts katrās vēlēšanās, bet kardinālu uzlabojumu nav

Apvienības vadītājs Ivars Balodis pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām norādījis, ka organizācijas pārstāvji uzrunājuši pašvaldības un Centrālo vēlēšanu komisiju, aicinot nodrošināt, ka visi vēlēšanu iecirkņi ir pieejami. Tomēr katru reizi dažiem cilvēkiem iekļūšana iecirknī radījusi problēmas.

"Tas, ka joprojām cilvēkus kaut kur nes un vecāki ar bērniem ratiņos netiek iecirkņos, ir nepieņemami."

"Ir nepieciešams skaidrs politiķu vai Centrālās vēlēšanu komisijas uzstādījums, ka vēlēšanu iecirkņi ir jāveido tikai pieejamās vietās," norādījis Balodis.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa skaidro, ka šis jautājums nav aktuāls tikai vēlēšanu laikā, bet arī ikdienā, jo Latvijā ir daudz sabiedrisko ēku, kuras grūti pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti un ģimenēm ar bērnu ratiņiem.

"Tā kā vēlēšanu iecirkņi tiek izvietoti valstij vai pašvaldībai piederošās ēkās, tad arī vēlēšanu laikā ir iecirkņi, kuri nav pieejami šai vēlētāju grupai,"

skaidro Bērziņa, norādot, ka ēkas, kas nav pieejamas iedzīvotājiem ikdienā, arī vēlēšanu laikā nekļūst pieejamas.

Kuri iecirkņi pieejami cilvēkiem ar kustību traucējumiem?

No 158 Rīgas iecirkņiem, cilvēki ar kustību traucējumiem var piekļūt teju pusei - 74 iecirkņiem.

Piemēram, cilvēkam ratiņkrēslā brīvi pieejami visi iecirkņi, kas atrodas Rīgas iepirkšanās centros. Šajās vēlēšanās iecirkņi izvietoti trīs vietās - t/c "Spice", "Domina Shopping" un "Zoom". 

Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā ratiņkrēslā iekļūt nevarēs - būs jādodas uz turpat netālu esošo Kongresu namu. 

Tāpat cilvēkiem ar kustību traucējumiem problēmas sagādās iekļūšana vairumā Rīgas vidusskolu, kurās izvietoti iecirkņi. Savukārt VEF Kultūras pils un Latvijas Nacionālā bibliotēka brīvi pieejama visiem.

Pilnu iecirkņu sarakstu vari apskatīt šeit.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu