Meja: Mēs ieejam smagākajā sarunu fāzē par izstāšanos no Eiropas Savienības (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien aicināja konservatīvos apvienoties, jo valsts nonākusi "smagākajā sarunu fāzē" par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Mēs ieejam smagākajā sarunu fāzē," uzrunājot ikgadējā toriju kongresa delegātus, norādīja Meja.

"Ja mēs turēsimies kopā un saglabāsim aukstasinību, esmu pārliecināta, mēs varam panākt vienošanos, kas nāks par labu Lielbritānijai."

Lai gan līdz paredzētajai Lielbritānijas aiziešanai no ES nākamā gada martā atlicis vien pusgads, "Breksita" sarunas jau ilgstoši atrodas faktiskā strupceļā, un Brisele ir noraidījusi daļu no Mejas piedāvājuma turpmākajām abpusējām attiecībām.

Vienlaikus Mejas vadīto toriju eiroskeptiķu spārns, kura vadībā izvirzījies bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, vērš arvien aktīvāku kritiku pret premjerministres "Breksita" plānu, kas paredz kopīgas brīvās tirdzniecības zonas saglabāšanu ar ES, jo, viņuprāt, tas nenodrošina pietiekami izšķirīgu norobežošanos no bloka.

"Ja mēs katrs dosimies dažādos virzienos, sekojot paši savai perfekta "Breksita" vīzijai, mēs riskējam beigās palikt vispār bez "Breksita"," savus oponentus brīdināja Meja.

Savā runā Lielbritānijas premjerministre kritizēja arī Briseli, kas nav pietiekami nopietni izturējusies pret viņas priekšlikumiem.

"Es pret ES esmu izturējusies vienīgi ar cieņu, un Apvienotā Karaliste sagaida to pašu," no Briseles, norādīja Meja.

Vienlaikus viņa vērsās arī pret opozīcijā esošajiem leiboristiem, norādot, ka viņu iecerētā pasta, dzelzceļa un citu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju renacionalizācija novedīs pie nodokļu paaugstināšanas un aizbiedēs uzņēmējus.

Meja norādīja, ka leiboristu līderis Džeremijs Korbins atteicies no "kopīgajām vērtībām, kas savulaik ļāva pārvarēt mūsu politisko šķelšanos", un brīdināja, ka pazīstamais kreisais radikālis "iztirgos mūsu sirdsapziņu Kremlim".

Meja uzsvēra, ka konservatīvajiem jākļūst par "partiju visai valstij, par partiju, kas nav tikai dažiem un pat ne daudziem, bet ikvienam, kas vēlas smagi strādāt un dara, visu ko spēj".

Viņas runas galvenais mērķis partijas kongresa pēdējā dienā acīmredzami bija mazināt pieaugošo nemieru toriju rindās, daudziem atklāti izsakoties, ka konservatīvie zaudējuši faktisko vadību un bezmērķīgi dreifē.

Tikai stundu pirms Mejas runas Džeims Dadridžs, viens no toriju parlamenta frakcijas labējā spārna pārstāvjiem, paziņoja, ka iesniedzis prasību partijas līderei atkāpties no amata.

"Mums nepieciešams spēcīgs līderis, kāds, kas tic "Breksitam", un kāds, kas izpildīs to, par ko nobalsojuši vēlētāji," savā prasībā uzsvēris Dadridžs.

Ja šo prasību parakstīs 48 konservatīvo deputāti, nāksies uzsludināt uzticības balsojumu Mejai.

Tomēr Mejas trešdienas runu vairums delegātu, šķiet, uztvēruši labvēlīgi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu