Aprīlī novērsts Krievijas kiberuzbrukums ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai OPCW (2)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HO/DUTCH DEFENSE MINISTRY

Nīderlande aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus, ceturtdien paziņoja Nīderlandes Aizsardzības ministrija.

Krievu aģenti autostāvvietā pie viesnīcas, kas atrodas blakus OPCW mītnei Hāgā, bija novietojuši ar elektronisko aparatūru piekrautu automašīnu. Viņu nolūks bija uzlauzt ķīmisko ieroču starptautiskās kontroles organizācijas datorsistēmu, preses konferencē pavēstīja aizsardzības ministre Anka Beilevelda.

Ministre uzsvēra, ka Nīderlandes valdība šo gadījumu uzskata par ļoti satraucošu.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pārmeta Krievijai globālo vērtību un noteikumu necienīšanu, mēģinot īstenot kiberuzbrukumu tādām starptautiskām institūcijām kā OPCW, kas cenšas atbrīvot pasauli no ķīmiskajiem ieročiem.

Vienam no četriem izraidītajiem piederošais klēpjdators bijis izmantots gan Brazīlija, gan Šveicē, gan Malaizijā. Ar to veiktās darbības Malaizijā saistītas ar malaiziešu pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gadā, piebilda ministre.

Viņa norādīja, ka Nīderlande krievu aģentus notvērusi operācijā, kas īstenota ar Lielbritānijas palīdzību.

Beilevelda atzina, ka parasti Nīderlande sabiedrībai nestāsta par šāda veida operācijām, taču šoreiz izšķīrusies publiski identificēt krievu aģentus, kuri ir Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldes jeb GRU virsnieki.

Aprīlī, kad šis incidents notika, OPCW izmeklēja Lielbritānijā notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai.

Nīderlandes amatpersonas norādīja, ka nav zināms, vai plānotais kiberuzbrukums bijis saistīts ar Skripaļa lietu.

Nīderlandes Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIVD) vadītājs Onno Eihelsheims preses konferencē atklāja, ka krievu aģenti 4. aprīlī no Maskavas ielidoja Amsterdamas Shipholas lidostā ar Krievijas diplomātiskajām pasēm, un amatpersona no Krievijas vēstniecības pavadīja viņus uz Hāgu.

11. aprīlī aģenti noīrēja automašīnu "Citroen C3" un izlūkoja apkārtni ap OPCW ēku. Tikmēr viņus visu laiku novēroja Nīderlandes izlūkdienests.

Krievu aģentu automašīnā atradās elektroniskais aprīkojumus, ar ko īstenot kiberuzbrukumu OPCW datorsistēmai.

MIVD vadītājs sacīja, ka krievu aģenti Maskavā ar taksometru braukuši no GRU bāzes uz lidostu, un viņu mobilie telefoni lietoti Maskavā netālu no GRU bāzes.

Dodoties prom no Hāgas, krievu aģenti savāca visus savus atkritumus no viesnīcas numura, lai slēptu savas pēdas.

"Viņi noteikti neatradās šeit brīvdienās," piebilda Eihelsheims.

Lielbritānija un Austrālija šonedēļ vainoja GRU vairākos no plašākajiem kiberuzbrukumiem, kas notikuši pēdējos gados, tostarp uzbrukumā ASV Demokrātu Nacionālajai komitejai pirms prezidenta vēlēšanām 2016. gadā.

Austrālija un Lielbritānija pauda pārliecību, ka GRU tik plašu operāciju veicis pēc Kremļa pavēles.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz šādas apsūdzības un jūlijā Helsinkos ASV prezidentam Donaldam Trampam sacīja, ka runas par Krievijas jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās ir muļķības.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu