Aizmirstas pases, balsu pirkšana un siltais laiks - kā vēlējām Saeimu pirms četriem gadiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sestdien, 6. oktobrī, norisinās Latvijai nozīmīgs notikums - 13. Saeimas vēlēšanas. Taču, kā zināms, vēlētāju atmiņa mēdz būt visai īsa, tāpēc piedāvājam atsaukt atmiņā iepriekšējās, 12. Saeimas vēlēšanas, kas norisinājās 2014. gada 4. oktobrī. 

Vēlētāju aktivitāte - vislielākā rīta pusē

Pirms četriem gadiem oktobra pirmā sestdiena bija gluži līdzīga diena kā šodien. No rīta Rīgas vēlēšanu iecirkņos pārsvarā balsoja vecāka gadagājuma cilvēki. Taču atšķirībā no citiem gadiem pie pirms vēlēšanu iecirkņu atvēršanas plkst.7 pie tiem neesot veidojusies balsotāju rinda. 

Arī ārvalstīs vēlētāju aktivitāte bijusi gana liela. 12. Saeimas vēlēšanās ārvalstīs kopumā bija 98 vēlēšanu iecirkņi 41 valstī. Arī tur pirmajās vēlēšanu stundās bija vērojama samērā liela vēlētāju aktivitāte. Piemēram, Austrālijā vēlētāju aktivitāte bija pat lielāka nekā iepriekš. Savukārt Londonas vēlēšanu iecirknī pat tikušas ierīkotas vēlēšanu papildu kabīnes.

Skotijas galvaspilsētā, Edinburgā, vēlētāji bija ieradušies pacilātā noskaņojumā un ar cerību, ka situācija valstī pēc vēlēšanām uzlabosies. Pārsteigumu nerada arī Krievijas vēlētāju izvēle, liecināja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie rezultāti no Maskavā esošās Latvijas vēstniecības Krievijā.

Balsu pirkšana - aktuāla problēma 

Kā vienmēr pirmsvēlēšanu laikā aktuāla bija arī balsu pirkšanas problēma. Drošības policijas redzeslokā nonāca seši kriminālprocesi saistībā ar iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem 12. Saeimas vēlēšanu laikā.

Kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus. Taču Drošības policija arī norādīja, ka nav pamata uzskatīt, ka vēlētāju balsu pirkšana notikusi masveidīgi.

Bez kurioziem neiztikt 

Pagājušajās Saeimas vēlēšanas nepagāja bez kurioziem. Daudzi no tiem saistīti ar pasēm. Piemēram, Jelgavā kāds balsotājs bijis priecīgs, ka vēl paspējis novēlēt pases derīguma termiņa pēdējā dienā.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars pats vēlēšanu dienā aizmirsis pasi mājās. Tomēr viņš nobalsojis, jo pase viņam tikusi atvesta. Cimdars secināja, ka var daudzkārt stāstīt un atgādināt dažādas pamatlietas, tomēr gadās dažādi.

Zema vēlētāju aktivitāte

Pagājušās Saeimas vēlēšanas izcēlās arī ar zemāko vēlētāju aktivitāti atjaunotās Latvijas vēsturē. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, 12. Saeimas vēlēšanās piedalījušies 58,78% balsstiesīgo iedzīvotāju, kas ir mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās. 

Toreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlētāju aktivitātes samazināšanos Saeimas vēlēšanās skaidroja ar lielo no valsts aizbraukušo iedzīvotāju skaitu.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja, ka vēlētāju aktivitāti ietekmēja arī "melu un ķengu" kampaņa, kuras dēļ cilvēki nespēja izdomāt, par ko balsot un "kur ir patiesība". Taču politiķe pauda prieku, ka vēlētāju aktivitāte Saeimas vēlēšanās bija augstāka nekā Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Tautas kalpu reputācijas riski

Uzreiz pēc 12. Saeimas vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka lielākā daļa no 12. Saeimā ievēlētājiem deputātiem ir vecumā no 41 līdz 60 gadiem un deputātu vidējais vecums ir 49,1 gads. 

Vairāk nekā pusei ievēlēto deputātu ir reputācijas riski, apkopojot 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus, secinājusi sabiedrība par atklātību "Delna".

12. Saeimas vēlēšanu rezultāti labi ilustrēja, ka vēlētāja īsā atmiņa un sabiedrības iecietība pret politiķiem, kas pieļauj gan sīkas blēdības un melus, gan nopietnākus pārkāpumus, ļauj negodprātīgiem politiķiem tikt atkal ievēlētiem. Mājaslapas "Kandidatiuzdelnas.lv" apkopotā informācija liecināja, ka 54 no Saeimā ievēlētajiem deputātiem ir saskārušies ar dažāda veida reputācijas riskiem.

Parakstu vākšana vēlēšanu sistēmas maiņai

Drīz vien pēc 12. Saeimas vēlēšanām sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par vēlēšanu sistēmas maiņu Latvijā. Iniciatori norādīja uz nepieciešamību mainīt Latvijā pastāvošo proporcionālo vēlēšanu sistēmu uz mažoritāro vēlēšanu sistēmu. 

12. Saeimas vēlēšanas arī izcēlās ar rudenim netipiski siltu laiku - dienā vissiltākais laiks bijis Jelgavā - plus 18 grādi. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu