Draugiem.lv: Kāpēc bija jāuzbrūk lapai, kurai ar vēlēšanām nav nekāda sakara? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ekrānšāviņš no uzlauztā portāla "draugiem.lv" majāslapas.
Ekrānšāviņš no uzlauztā portāla "draugiem.lv" majāslapas. Foto: LETA/LETA

Sestdien, 6. oktobrī, portāls Draugiem.lv piedzīvoja kiberuzbrukumu un portāla darbība uz aptuveni divām stundām tika apturēta. Intervijā TV24 "Draugiem Group" pārstāvis Jānis Palkavnieks pauda pārsteigumu, ka portāls bijis mērķis šādam uzbrukumam.

"Jā, tur ir politiķi un politisko partiju lapas, bet nekā cita," pārsteigts bija Palkavnieks.

Uzbrukums sācies ap pulksten 14.  Ieejot portāla mājaslapā, sāka skanēt Krievijas himna un parādījās attēli ar šīs valsts karogu, prezidentu un armiju.

Tāpat parādījās teksts: "Biedri latvieši, tas skar jūs. Krievijas robeža nekur nebeidzas. Krievijas pasaule var un tai ir nepieciešams apvienot visus, kam ir dārgs krievu vārds un krievu kultūra, lai kur arī viņi nedzīvotu - Krievijā vai aiz tās robežām. Biežāk lietojiet šo vārdu salikumu - "Krievu pasaule"."

Video: Hakeri uzlauzuši portālu Draugiem.lv

Pēc aptuveni 20 minūtēm, kopš uzbrukuma sākuma, tika izlemts portālu izslēgt. Tobrīd vēl nav bijis zināms, cik uzbrukums nopietns.

"Paldies Dievam, tur bija tikai samainīts bildītes vietām un uzlikts audio fails," sacīja Palkavnieks. Viņš uzsvēra, ka lietotāju dati nav cietuši.

Ap pulksten 16 portāla darbība atjaunota.

"Sapratām, kā [kiberuzbrukums] noticis un tas ir novērsts, un tādā veidā tas vairs nevar atkārtoties," mierina Palkavnieks. 

Draugiem.lv sazinājies arī ar Cert.lv, Drošības policiju un citām atbildīgajām iestādēm. "Cerams, ka tas tiks izmeklēts un tiks atrasts vainīgais."

Foto: Kiberuzbrukums portālam Draugiem.lv

Palkavnieks gan atzīst, ka šajās vēlēšanās internetam bijusi liela nozīme.

"Šīs varētu saukt par interneta vēlēšanām," norādīja Draugiem.lv pārstāvis. "Atceros pirms trim Saeimas vēlēšanām priekšvēlēšanu aģitācija internetā bija tikai ķeksīša pēc. Neviens tam neticēja. Visi izmantoja avīzes, vides reklāmas un televīziju. Tagad tas ir nopietni."

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu