"Drag queen" Amuna atklāti par sabiedrības aizspriedumiem un abām savām personībām (12)

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Amuna Davis
Amuna Davis Foto: Andra Pērkone/Apollo/instagram

Aiz biezas grima kārtas un parūkas patiesībā slēpjas puisis - pie portāla Apollo.lv paviesojās viena no Latvijas pazīstamākajām "drag queen" Amuna jeb īstajā vārdā Dāvis Ķimenis-Bergholds, lai paskaidrotu, kādēļ reizi pa reizei viņš pārtop par ekspresīvo sievieti, kā arī kliedētu sabiedrības aizspriedumus par vārdu "drag queen". 

Tavs tēls un veidols vairs nav jaunums. Kā tu kā Amuna jūties ikdienā – vai kādam vēl esi brīnums un mēdz saņemt nievājošus komentārus uz ielas?

Tur tā lieta, ka es ikdienā neesmu Amuna - esmu parasts puisis Dāvis, strādāju par frizieri un man ir pavisam parasta dzīve. Amuna ir māksla, kuru es radu, un tas ir mākslas veids, kurā es parādu savu iekšējo pasauli un savu otro personību. Ar komentāriem saskarsmes nav, jo cenšos sociālajā dzīvē parādīt to kā mākslu. Nav tā, ka es sataisos kā meitene un eju vienkārši pa ielu.

Un kā ar drošību – esi kādreiz nonācis situācijās, kad agresīvi noskaņoti cilvēki tevi vēlas fiziski ietekmēt?

Īsti līdz šim man nav tā bijis. Bet es, kad sataisos, arī īsti neizskatos pēc puiša. Ir bijis kaut kad, kuri mani zina, kliedz “gejs!”, bet nav bijis, ka kāds agresīvi izturas.

Cik šobrīd Latvijā vispār ir "drag queen"?

Ir daudzi, kuri krāsojas, bet viņus nevar nosaukt par “drag queen”. Profesionāli ir tikai daži.

Es uzskatu, ka esmu iedvesmojis ļoti daudzas meitenes un puišus, jo "drag queen" var būt arī meitene – tam nav jābūt obligāti tikai puisim! “Drag queen” ir grima veids, mati, izskats, šim apzīmējumam nav dzimuma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amuna Davis Kimenis Berghold (@amunadavis) on

Pastāsti, kā saprati, ka vēlies veidot otru personību. Jo Latvijā tu biji jaunums.

Man visu mūžu ir bijušas divas personalitātes, jo pašā bērnībā, kad gāju bērnudārzā, man patika siet šalles ap galvu un izlikties, ka tie ir mati, patika augstpapēžu kurpes, patika opim zagt garos kreklus un izlikties, ka tās ir kleitas. Man jau no bērnības ir bijusi otrā personība.

Bet cilvēki ļoti jauc un domā, ka esmu transvestīts vai vēlos būt meitene - tā nav! Tā ir mana otrā personalitāte, un es to izpaužu caur mākslu.

Nav arī noslēpums, ka tev patīk sava dzimuma pārstāvji. Cik gados saprati, ka patīk puiši?

Bērnudārzā. Kopš es sevi atceros, man ir patikuši puiši. Bet man nepatīk šis jautājums, kad man to prasa kādi paziņas, uzreiz aizsviļstos un atbildu ar pretjautājumu – kā tu saprati, ka tev patīk pretējais dzimums? Un cilvēki tad parasti apraujas un saprot, ka tas nav tā, ka tā ir brīva izvēle. Būt par homoseksuāli nav viegli. Man man sāka patikt puiši, tāpat kā meitenēm sāk patikt puiši vai puišiem – meitenes.

Un kā ar ģimeni, draugiem? Vai atbalsta tavu tēlu?

Jā. Man nav attiecību ar vecākiem, bet tas nav saistīts ar to, ka esmu homoseksuāls. Bet radi, māsīcas un tantes mani ļoti atbalsta un lepojas, jo viņi redz to kā mākslu. Man ir ļoti lieli sasniegumi, jo  esmu braucis uz Losandželosu, grima konkursa finālu kā Amuna, tā ka viņi patiešām uztver to caur mākslas prizmu. Sākumā man jautāja, vai vēlos būt meitene, bet, kad saprata, ka tā tas nav, ar to arī viss beidzās.

Lai cilvēkiem paskaidrotu, kas ir “drag queen”, es to salīdzinu ar seno vēsturi, kad sievietēm nebija ļauts uzstāties teātros. Sieviešu lomas tēloja vīrieši – izklaidētāji. Tā bija māksla. Tas ir tieši tas pats.

Tu ar citām "drag queen" veido šovus "Baltic queens". Kas tādos šovos notiek?

Mēs uzstājamies, tajos ir priekšnesumi, kurus var salīdzināt ar popielu. Parasti ir mūzika, ir iestudēts šovs un izlikšanās, ka dziedam. Pasaulē "drag queen" šovi vispār ir ļoti populāri.

Vai tev ir bijušas situācijas, ka ar tevi kāds iepazīstas un nemaz nevar noteikt, ka patiesībā esi puisis?

Jā, ir bijis. Bet es, protams, to uzreiz pasaku.

Tu arī esi pazīstams kā slavenību frizieris. Kādas slavenības ir sanācis frizēt?

Te tāds diskutējams jautājums – kas ir slavenība? Manā uzskatā neviens Latvijā nav slavenība. Slavenākais cilvēks, kuram esmu taisījis frizūru, ir Ebija Korniša, aktrise no Holivudas, savukārt Lady Gaga izvēlējās manu veidoto frizūru. Bet tu neesi slavenība, ja tevi zina tikai Latvijā. Mums kļūt Latvijā slavenam ir ļoti viegli. Esmu bijis grima mākslinieks Samantai Tīnai, frizieris Sabīnei Berezinai, Diānai Pīrāgs un daudzām citām.

Vai šobrīd esi aizņemts puisis?

Nē.

Cik saprotu, Dāvis un Amuna ir divas pilnīgi dažādas personības. Pastāsti par katru no viņām!

Dāvis ir balts, bet Amuna – melna. Pilnīgs pretstats. Ja es kā Dāvis esmu kautrīgs, tad Amuna ir ļoti ekspresīva. Dāvis neflirtē, bet Amuna flirtē.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amuna Davis Kimenis Berghold (@amunadavis) on

Cik bieži vispār sanākt pārtapt par Amunu?

Tas ir atkarīgs no projektiem, vai eju uz ballītēm, vai taisu dažādus video. Nav noteikts biežums.

Kādi ir tavi plāni nākotnei?

Būt atpazīstamam māksliniekam visā pasaulē, jo Latvijā tādus cilvēkus kā mani nenovērtē.

Tu gribētu bērnus?

Pašlaik neesmu par to domājis.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu