Zinātnieki noskaidrojuši haskiju hipnotizējošā skatiena iemeslu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro / Andreas Teich / Scanpix

Dzidri zilās acis ir tikai viena no Sibīrijas haskiju raksturīpašībām, kas padara tos par vieniem no pasaules dārgākajiem, gribētākajiem un piemīlīgākajiem suņiem. Tomēr tikai tagad zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc šiem suņiem ir tik hipnotizējošs skatiens.

Atbilde slēpjas sugas izskata ģenētikā, proti, suņa 18. hromosomā, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS Genetics”.

Tiek uzskatīts, ka šis pētījums ir pirmais, kurā tik ģenētiski plašā veidā pētīta kāda suņu suga. Šajā paņēmienā ietilpst genoma marķiera atrašana dažādos subjektos (pārsvarā cilvēkos, bet šajā gadījumā – dzīvniekos), lai noskaidrotu dažādu slimību vai īpašību (šajā gadījumā acu krāsas) ģenētiskās variācijas.

Pēdējos gados ir saradušās vairākas personiskā DNS testa kompānijas, kas sola klientam sniegt ieskatu tā īpašību izcelsmē, priekšteču īpašībās un potenciālo slimību riskā. Pēdējā gada laikā cilvēku skaits, kas veikuši šāda veida testus, ir tikai pieaudzis, tāpēc nav brīnums, ka šāda veida izziņas metode nonākusi ari līdz pētījumiem par dzīvniekiem.

Iepriekšējos pētījumos tika noskaidroti divi ģenētiski faktori, kas liek plankumainu suņu acīm būt zilām, proti, par plankumiem un acu krāsu atbild viens gēns. Tiesa, haskiju gadījums ir pavisam cits.

Pētnieku komanda izanalizēja 6070 tīrasiņu vai jaukteņu DNS, lai nonāktu līdz atbildei. Suņu īpašniekiem bija arī jāatsūta savu suņu fotogrāfijas un jāaizpilda aptaujas tiešsaistē. Kopumā 156 suņiem bija spilgti zilas vai daļēji zilas acis.

Pētot suņus, zinātnieki atklāja tā saucamo haplotipu jeb ģenētisko variantu kopumu, kas atrodams hromosomā. Homeoboksa varianta dubultojums, kas atbild par zīdītāju acu krāsu, izrādījās nošķirts, liekot haskiju acīm būt zilām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu