Alkohols, cigaretes un narkotikas - interneta aktīvists tīņus mudina uz nelikumīgām darbībām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pašmāju interneta aktīvists "Seksists" piesaista milzu auditorijas, lielākoties tīņu, uzmanību ar perversu, alkoholu un smēķēšanu propagandējošu saturu, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Tīņi no visas Latvijas, iespaidojoties no "Seksista" izpausmēm internetā, iemūžina sevi dzeram grādīgos, smēķējam cigaretes, marihuānu, veicot huligāniskas darbības. Bērni šos video neapdomīgi sūta "Seksistam", kurš tos izvieto publiskai apskatei 65 tūkstošu auditorijā. Par šādu interneta aktīvista rīcību dusmīgi bērnu tiesību aizstāvji un sociālo mediju eksperti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??? ⠀Humors 18+ (@seksists) on

"Seksista" kontā parādījās kāds video, kurā bariņš pamatskolas vecuma bērnu smēķējot ielenc vienaudzi, kurš tobrīd lieto stipro alkoholisko dzērienu. Pašlaik gan šis video no sociālā tīkla ir pazudis.

Raidījums noskaidroja, ka video ar nelikumīgajām un kaitīgajām bērnu ”izpriecām” uzņemts pie Rīgas 93. vidusskolas, un video liecībā redzamie bērni arī mācās šajā skolā.

Uzrunātā skolas direktore Gunita Kļaviņa bijusi šokā - pēc video noskatīšanās viņa atzinusi, ka vērsīsies policijā: "Ārprāts! Vai jūs policijai parādījāt šo video? Jā, es atpazīstu. Tā ir mūsu skolas otra puse. Lūdzu, atsūtiet man šo video. Vērsīsimies policijā. Katrā ziņā mums katru pirmdienu ir audzināšanas stundas, noteikti to pārrunāsim arī ar klašu audzinātājiem, lai tiek pievērsta uzmanība."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??? ⠀Humors 18+ (@seksists) on

"Instagram" kontā "Seksists" kūrētājs ir pieaudzis vīrietis Regnārs Mariņins no Aizkraukles. Konts guvis milzu popularitāti, īpaši pusaudžu vidū. Tam ir gandrīz 65 tūkstoši abonentu.

Internetā atrodami video, kurā Regnārs, nemaz nenoliedz, ka viņa mērķauditorija ir pusaudži.

Kādā video viņam cits jaunietis vaicā: "Vai tavā auditorijā ir kāds zem 10 gadiem?". Uz to "Seksists": "Ja es pateiktu, ka ir, tad mani ieliktu cietumā."

Regnārs savā seksista kontā publicē joku bildes. Ļoti daudzas no tām ir ar perversu tematiku, tāpat ļoti bieža ir alkohola tematika. Kontā konstatējama arī ņirgāšanās par cilvēkiem, huligāniska uzvedība.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??? ⠀Humors 18+ (@seksists) on

Artūrs Mednis, jauno mediju un digitālā mārketinga speciālists, stāsta: "Redzu nožēlojamu situāciju. Jaunietis, kurš ir vecāks nekā viņa auditorija, atklājis sev formulu, kā var dzīvē kaut ko sasniegt."

"Tomēr viņš pārkāpj pieļaujamās robežas. Viņš tiešā veidā propagandē alkoholu un arī narkotikas, apzinoties, kas ir viņa auditorija. Izmanto nepilngadīgo saturu."

Mednis aicina likumsargus nesnaust, jo bažīgu dara "Seksista" piekoptā prakse publicēt savā kanālā nepilngadīgo nelegālās un kaitīgās izpausmes. Patiesi, tīņi, vēloties gūt vieglu popularitāti un, kā norāda Mednis, lielā mērā ietekmējoties no "Seksista" kanālā izvietotā satura, iemūžina sevi lietojot alkoholu, smēķējot cigaretes vai marihuānu, uzvedoties huligāniski, video pēcāk tiek sūtīti "Seksistam", kurš tos izvieto savā kontā publiskai apskatei: "Viņam laikam neviens nav aizrādījis. Policija nav pieklauvējusi pie durvīm. Viņam liekas, ka var iet vēl tālāk."

"Problēma var būt, ka viņš ies diezgan tālu. Viņš var likt cilvēkiem darīt visādas lietas. Jāsaprot, ka jaunietim prāts nav noformējies līdz galam. Viņš pats ir palicis kaut kur 10 gadus atpakaļ, kaut kas trūkst smadzenēs! Ir bīstamība, ka šis cilvēks, kuram pašam kaut kas trūkst smadzenēs, pārvērtēdams savu varu, izdarīs kaut kādas lietas."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??? ⠀Humors 18+ (@seksists) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??? ⠀Humors 18+ (@seksists) on

Situāciju komentējusi arī Valsts policija: "Lai arī šī lietotāja aprakstā norādīts "Humors 18+" piebilde "Pirms seko, pajautā vecākiem atļauju!" skaidri norāda uz to, ka patiesā mērķauditorija tomēr ir nepilngadīgas personas. Šī profila darbības ietvaros var identificēt dažus no galvenajiem riskiem, ar kuriem saskaras bērni, izmantojot dažādus sociālos tīklus - tādi, kā bērnam nepiemērota satura pieejamība un izplatība, kā arī negatīvu komentāru veidošanās. Par sodāmiem nodarījumiem internetā atkarībā no to veida ir paredzēta gan administratīvā, gan kriminālā atbildība. Par šādiem gadījumiem personas var vērsties Valsts policijā un Valsts policija izvērtēs attiecīgo situāciju."

"Bez Tabu" komanda arī sazinājās ar Regnāru jeb "Seksistu", kurš gan neatrada laiku sarunai kameras priekšā, tomēr piekrita telefonsarunai, norādot, ka atzvanīs vēlāk. Vārdu gan interneta aktīvists neturēja, tāpat vairs neatbildēja uz telefona zvaniem. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu