GRU aģenti Skipaļu varētu būt izsekojuši Čehijā jau 2014. gadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: /TT NYHETSBYRÅN

Divi Krievijas pilsoņi, kuri Lielbritānijā apsūdzēti par uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, iespējams, sekojuši Skripaļam, kad viņš 2014. gada rudenī apmeklējis Čehiju - atsaucoties uz izlūkdienestiem tuvu avotu, vēsta Čehijas Radio.

Skripaļs ieradies Čehijā uz konsultācijām ar vietējā pretizlūkošanas dienesta darbiniekiem, kuriem viņš palīdzējis apzināt Krievijas spiegus, sacījis avots.

Krievijas pilsoņi, kuri britu varasiestādēm pazīstami kā Ruslans Baširovs un Aleksandrs Petrovs, bet kuri žurnālistu veiktās izmeklēšanas rezultātā identificēti kā Krievijas militārā izlūkdienesta GRU līdzstrādnieki Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins, jau 2014. gadā sekojuši Skripaļam, sacīja radio sarunbiedrs.

Skripaļs ieradies Čehijā 2014. gada oktobra otrajā pusē.

Cilvēks ar Aleksandra Petrova dokumentiem uzturējies Čehijā no 13. līdz 16. oktobrim. Vispirms viņš bijis Ostravā, bet tad devies uz Prāgu. Cilvēks ar Ruslana Baširova dokumentiem ieradies Prāgā 11. oktobrī, sacīja avots.

Čehijas Drošības dienestā (BIS) šāda veida informāciju nekad nekomentē, paziņoja BIS preses sekretārs Ladislavs Štiha. Arī Krievijas vēstniecība Čehijā šo informāciju atteicās komentēt.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas centra "Bellingcat" izmeklēšanā noskaidrots, ka ar Ruslana Boširova vārdu britu varasiestādēm pazīstamais Krievijas pilsonis patiesībā ir GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, bet Aleksandrs Petrovs - militārais ārsts Aleksandrs Miškins, kas arī strādā GRU.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu