5 diabēta pazīmes, kuras nedrīkst ignorēt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Diabēts ir nopietna slimība, kuras laikā asinīs palielinās glikozes līmenis, izraisot nopietnas komplikācijas (sirds slimības, insultu, nieru mazspēju) un pat nāvi. Pastāv divi galvenie diabēta veidi: 1. un 2. tips. Tiem ir atšķirīgi apstākļi, bet abi ir bīstami. Ar diabētu slimo 425 miljoniem cilvēku visā pasaulē, taču ne visi no viņiem par to ir informēti.

Ikviens var saslimt ar diabētu, bet cilvēkiem, kuriem ģimenes lokā ir cilvēki ar šo slimību, pastāv lielāks risks, jo slimība var būt iedzimta.

Citi riska faktori ir liekais svars/aptaukošanās, augsts holesterīna līmenis, paaugstināts asinsspiediens un zema fiziskā aktivitāte. Sakarā ar dzīvesveida izmaiņām (paaugstināts svars, kustību trūkums), iespēja saslimt ar diabētu ir krietni paaugstinājusies bērnu starpā, bet pieaugušajiem pastāv risks iegūt 2. tipa diabētu.

Diabēts cilvēkiem asinīs izraisa pārāk lielu glikozes (cukura) līmeni. Cilvēka organismam ir nepieciešama glikoze, jo tā dod mums enerģiju. Ķermenī glikoze tiek ražota, kad gremošanas fermenti iznīcina ogļhidrātus, kurus mēs iegūstam uzņemot pārtiku. Pēc tam glikoze tiek izlaista asinīs, un tas ir laiks, kad rodas problēmas...

Hormons insulīns, kuru ražo aizkuņģa dziedzeris, ļauj asinīs esošajai glikozei iekļūt mūsu šūnās un dot enerģiju visam organismam. Aizkuņģa dziedzeris sajūt, kad glikoze iekļūst asinsritē un atbrīvo pareizo insulīna daudzumu, lai glikoze varētu nokļūt šūnās. Ja jums ir diabēts, jūsu organisms nevar veidot insulīnu vispār vai arī tas nenotiek efektīvā veidā. Tā vietā, lai šūnas to izmantotu enerģijai, glikoze uzkrājas asinīs, izraisot nopietnas problēmas.

Ir iespējams veikt dažus testus, lai diagnosticētu diabētu vai pirmsdiabēta stadiju. Pēc nakts, kurā nav tikusi uzņemta pārtika, tiek veikts glikozes līmeņa asins tests tukšā dūšā. Ja cukura līmenis asinīs palielinās par 100 mg/dl (miligrami uz decilitru), tas norāda uz pirmsdiabēta stāvokli, un 126 mg/dl parasti nozīmē jau diabēta stadiju. Cukura uzkrāšanās asinīs, īpaši, ja simptomi tiek ignorēti pārāk ilgi, var radīt nopietnas komplikācijas. Lai novērstu slimības progresēšanu, ja jums jau tā ir, vispirms ir jāievēro diabēta pazīmes un simptomi tiklīdz tie parādās. Ja pamanāt šādas slimības pazīmes, labāk brīdiniet savu ārstu un veiciet attiecīgos pasākumus, īpaši, ja jums ir kāds no galvenajiem diabēta riska faktoriem.

1. Bieža urinēšana

Nieres izskalo urīnā no asinīm esošo lieko glikozi, kas noved pie palielināta urīna daudzuma un biežas urinēšanas, kā arī paaugstināta urīnceļu infekciju riska. Ja pamanāt, ka jums ir jādodas uz vannas istabu biežāk, it īpaši naktī - esiet uzmanīgi un vērojiet, vai nav jūtamas citas pazīmes.

2. Palielinātas slāpes

Kad jūs sākat urinēt biežāk, tas izraisa lielāku šķidruma zudumu nekā parasti, un jūsu organisms atūdeņojas. Tas savukārt liek biežāk just slāpes. Ja pamanāt, ka slāpju līmenis ir palielinājies un jums nākas dzert vairāk šķidruma nekā parasti, tā varētu būt vēl viena 2. tipa diabēta pazīme.

3. Nepārtraukts izsalkums

Ja jums ir insulīna rezistence, ķermenis nespēj insulīnu lietot pareizi, lai palīdzētu glikozes iekļūšanai šūnās. Aizkuņģa dziedzeris sāk izdalīt daudz vairāk insulīna, un tas izraisa augstu insulīna līmeni organismā. Pārāk daudz insulīna sūta smadzenēm signālus, lai norādītu, ka jūsu ķermenis ir izsalcis.

4. Biežas infekcijas

Kad glikozes līmenis asinīs ir paaugstināts, baktērijas un sēnīšu infekcijas izplatās ātrāk. Sievietēm ar cukura diabētu parasti ir lielāks sieviešu veselības problēmu risks, piemēram, bakteriālās infekcijas, sēnīšu infekcijas un vaginīts, jo īpaši, ja cukura līmenis asinīs nav labi regulēts. Un informācijas trūkums par pirmsdiabēta vai diabēta stadiju var padarīt asins cukura līmeņa regulēšanu neiespējamu.

5. Neskaidra redze

Kad parādās neregulēts 2. tipa cukura diabēts, tiek mainīta acu lēcas spēja saliekties, tādēļ acs muskuļiem koncentrēšanās laikā ir jāpieliek lielākas pūles. To izraisa straujas cukura līmeņa izmaiņas asinīs - no zema līdz augsta vai no augsta līdz zemam, un acs muskuļi tam nevar tik ātri pielāgoties. Neskaidra redze ir viena no 2. tipa cukura diabēta agrīnajām brīdinājuma pazīmēm.

Palildus informācija.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu