Atrasta 1700 gadu sena ēģiptiešu bērna zeķe

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Joanne Dyer/PLOS One

Pētniekiem bija nepieciešami vairāk nekā 100 gadi, lai atklātu jau 1913. gadā atrastās seno ēģiptiešu vilnas zeķes noslēpumus.

Visiem ir zināma nepatīkamā sajūta, kad nekādi neizdodas atrast pazudušu zeķi. Tās pazūd ar apbrīnojamu regularitāti, tāpēc nav nekāds brīnums, ka šī, kāda senā ēģiptieša pazaudētā zeķe, ir atrasta tikai pēc 1700 gadiem.

Zeķe tika uzieta kādā atkritumu bedrē 20. gadsimta sākumā. Šodien zeķe ir ļāvusi pētniekiem atklāt ēģiptiešu modes un apģērbu ražošanas noslēpumus, kā arī sniegusi ieskatu vēlā antīkā perioda tirdzniecībā.

Foto: Joanne Dyer/PLOS One

Krāsainā zeķe ir darināta ap 300. gadu mūsu ērā un, iespējams, bija paredzēta bērna kreisajai kājai. Tā darināta tradicionālajā ēģiptiešu stilā, kad kājas īkšķis ir atdalīts no pārējiem četriem pirkstiem, ļaujot ēģiptiešiem ar zeķēm valkāt sandales.

Zeķe tika atklāta izrakumu laikā, kas no 1913. līdz 1914. gadam tika veikti Ēģiptes pilsētā Antinopolisā. Pašlaik zeķe ir nonākusi Londonas Britu muzeja pētnieku rokās, kur ar jaunas tehnoloģijas palīdzību zinātnieki cenšas atklāt zeķes vēsturi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”, izmantojot multispektrālo attēlošanu (MSI), pētniekiem izdevās noskaidrot, ka krāsainās, strīpainās zeķes tika izgatavotas tikai no trīs krāsu dzijas - sarkanas, zilas un dzeltenas.

Foto: Joanne Dyer/PLOS One

Tā iemesla dēļ, ka zeķes tika darinātas tikai no dažām krāsām, zinātnieki varēja iegūt jaunu informāciju par to, cik inovatīvi bija ēģiptieši apģērba darināšanā.

“Pirms tam, lai pētītu kādu materiālu, bija vajadzīgi tā paraugi no dažādām vietām. Šī zeķe ir no 300. gada. Tā ir maza un ļoti trausla. Ja mēs neizmantotu jauno tehnoloģiju, tad zeķe tiktu vismaz daļēji iznīcināta,” komentēja pētījuma autore Džoanna Daiere (Joanne Dyer).

Iespējams, šis atradums un pētījums ir arī vienīgā reize, kad kāds ir bijis priecīgs, atrodot tikai vienu zeķi no pāra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu