Joprojām daudzi autovadītāji nemaksā par iebraukšanu Jūrmalā; noformēti 6000 protokoli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vasarā ik mēnesi tiek noformēti vismaz 6000 protokolu, jo joprojām ir daudz autovadītāju, kuri, iebraucot Jūrmalā, vasaras sezonas laikā nemaksā par iebraukšanu, vēsta raidījums "900 sekundes". 

Šobrīd apkopoti tikai pirmie dati par pārkāpējiem un zināms, ka ir tādi autovadītāji, kuru sodi jau rēķināmi simtos eiro. 

Jūrmalā otro gadu darbojas videotehniskās ierīces, kas fiksē iebraukušo auto reģistrācijas numurus. Šīs ierīces atpazīst tos autovadītājus, kas no aprīļa līdz septembra beigām nesamaksā divus eiro par iebraukšanu pilsētā. Šobrīd apkopoti dati par aprīli: tajā noformēti 6000 protokolu. Tātad vidēji 200 šoferu dienā iebraukuši Jūrmalā, nesamaksājot divus eiro.

Kā vēsta raidījums, lielākā daļa šādu gadījumu ir aizmāršība, taču mēdz būt individuāli gadījumi: brauc ar citu auto, kam bija caurlaide, brauc automātiski, nepadomā.

"Grūti saprast, kā var neieraudzīt šīs spilgtās zīmes par atgādinājumiem, gan iebraucot, gan iebraucot no šīs zonas?" neizpratnē ir Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns.

Ir arī tādi autovadītāji, kuri iebrauc bez vienreizējās caurlaides vairākas reizes: 10 vai 15. Sods par iebraukšanu bez caurlaides ir 50 eiro. Vadītājam, kurš pārkāpj noteikumus desmitkārtīgi, arī sods būs simtos eiro.  Taču vairs nav tādu šoferu, kuri braukuši bez caurlaides 70, 80 reizes, kā tas bija pērn.

Jūrmalas pašvaldības policija apkopojusi datus tikai par pirmo mēnesi, kad jāmaksā iebraukšanas maksa 2 eiro – par aprīli. Šobrīd policisti precizē datus par maiju un skaita arī pārkāpējus, kuri nav maksājuši jūnijā. Līdz jūlijam, augustam un septembrim viņi vēl nav tikuši. Taču, kā skaidro Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks, Administratīvo pārkāpumu kodekss nosaka, ka lietu var sākt sešu mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas brīža.

"To mēs vēl turpināsim līdz nākamās sezonas sākumam, par 30. septembri mēs varam 30. martā uzsākt tās lietas," norāda Kivkucāns.

Jūlijā un augustā pārkāpēju skaits, visticamāk, palielināsies, jo līdz ar karsto laiku pilsētā būtiski pieaudzis atpūtnieku skaits. Dienā tika pirktas pat 15 000 vienreizējo caurlaižu, un tas var nozīmēt, ka arī negodprātīgo autovadītāju skaits pieaugs. Taču, kopš ieviesta elektroniskā kontroles sistēma, šogad caurlaides transportlīdzekļu vadītāji pirkuši apzinīgāk.

"Šogad vienas dienas caurlaižu kopējais skaits bijis 1,24 miljoni, kas ir par 240 000 vienreizējo caurlaižu vairāk nekā pērn. No tā var secināt, ka šo sistēmu, kas pastāv jau 20 gadus, cilvēki sāk apzinīgāk ievērot. Tāds arī ir mērķis," saka Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Zane Leite.

Tikmēr no visiem sodiem šobrīd samaksāta puse. Ja sodu nesamaksā, lieta par piedzīšanu tiek nodota tiesu izpildītājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu