Kontakts starp saimnieku un suni - vai iespējams to sabojāt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PetCity

Kas ir ciešs kontakts starp suni un saimnieku? Abpusēja un mūžīga mīlestība, kad saimnieks ar suni dala vienu spilvenu un vienu šķīvi? Vai varbūt uzticība un paklausība, kad tiek izpildīta katra saimnieka pavēle?

Kā stāsta PetCity speciālists Ivars Lielpēteris, kontakts starp saimnieku un suni veidojas jau pirmajā brīdī, kad tie satiekas. Ja kontakta nav, tad jūs viens otram nebūsiet piemēroti, un neviena rotaļlieta, našķis vai pierunāšana visticamāk nepalīdzēs, ja vien saimnieks nav gatavs ieguldīt milzīgu darbu.

Labs kontakts nenozīmē, ka viena vai otra puse pakļaujas un dara tikai to, kas otram būs pa prātam.

Lai kontakts starp saimnieku un suni būtu izdevies:

  • četrkājainais draugs ir jāapmāca jau no pirmajiem tā dzīves mēnešiem;
  • ne suns, ne saimnieks nedrīkst pārkāpt saimnieka uzstādītos noteikumus;
  • ar suni laiks jāpavada gan ārā skrienot, spēlējoties un ķerot kociņu, gan asinot prātu ar dažādu interaktīvo rotaļlietu palīdzību un jaunu komandu apgūšanu.

Suns pēc būtības ir bara dzīvnieks, kas pieradis pie hierarhijas. Ja ģimenē, kurā suns aug, tiek ievērots šis princips, tad problēmām nevajadzētu rasties.

Veiksmīga kontakta veidošanas pamatā ir apmācība un abpusējas disciplīnas ievērošana. Visbiežākā kļūda ir disciplīnas neievērošana, ko parasti pieļauj saimnieks.

Četrkājainie draugi vislabāk jūtas, ja tiem ir izveidots iepriekš prognozējams režīms, kā arī tad, ja visas situācijas ir paredzamas. Piemēram, ja sunim jau kopš kucēna dienām ir ļauts gulēt gultā, tad šo ieradumu neizdosies mainīt.

Ja suns ir pieradis iet pavadā, cik tālu vien vēlas, bet saimnieks pēkšņi viņu velk sev klāt, tad suns apjūk. Veidojas konfliktsituācija, kas sunim nav saprotama, jo "kā tad tā, saimniek? Vakar tu man ļāvi sevi vilkt, bet šodien gribi, lai eju blakus?"

Vēl viens svarīgs faktors ir iepazīšanās. Iepazīties nenozīmē iedot sunim gardumu un to paglaudīt. Tā kā cilvēks vēlas iepazīt suni, sunim jāļauj iepazīt cilvēku. 

Ir dažādu veidu rotaļlietas. Pazīstamākās no tām - vienkāršas formas rotaļlietas, kurās tiek paslēpts našķis.

Šīs mantas ir noderīgas laikā, kad saimnieka nav mājās, lai suns, kamēr tam nav pieejama fiziska slodze, "strādā ar prātu". Pirmkārt, šādas rotaļlietas nodarbinās suni saimnieka prombūtnes laikā, lai tam neienāk prātā nedarbi, piemēram, mēbeļu un mantu graušana. Otrkārt, ja saimnieks izmantos rotaļlietas, lai pavadītu laiku kopā ar savu četrkājaino draugu, šis būs viens no veidiem kā nostiprināt suņa un saimnieka draudzību. 

Ivars uzsver, ka vislabāk suns varēs izprast saimnieku, ja saimnieks darbosies kopā ar suni un palīdzēs izprast interaktīvo rotaļlietu darbības principu, turklāt sunim "nelielā uzvara", kas sasniegta kopā ar saimnieku, šķitīs daudz nozīmīgāka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu