Iemesli, kāpēc Ronaldu pameta Madridi - nodokļu lietas aizkulises un kā viņu "uzmeta" Peress

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Krištianu Ronaldu vārds medijos izskan bieži. Vai tie būtu kārtējie lieliski gūtie vārti, vai nodokļu nemaksāšanas apsūdzības, vai kā tagad - izvarošanas skandāls. Kamēr pēdējā no problēmām vēl "karājas gaisā", no dienas kārtības izņemta cita - nodokļu lieta ar Spānijas varas iestādēm. Tieši tā kļuva par izšķirošo faktoru, kādēļ slavenais uzbrucējs pieņēma lēmumu pamest Madridi uz neatgriešanos.

Nedienas ar likumu

Pirmās apsūdzības no Spānijas ieņēmumu dienesta Ronaldu saņēma 2017. gada aprīlī. Viņu apsūdzēja nodokļu nemaksāšanā par laika periodu no 2011. līdz 2014. gadam, izmantojot ofšoru firmas. Ronaldu neesot samaksājis valsts nodevu par tiem ienākumiem, kas saistīti ar viņa tēla izmantošanu.

Spānijas laikraksta El Mundo žurnālisti Estebans Eresteta un Orfeo Suaress, atsaucoties uz situācijai tuvu stāvošiem avotiem, ilustrējuši notikumu attīstību.

11. maijā Ronaldu uz tikšanos sava aģenta Žoržes Mendeša villā uzaicināja savu juristu komandu, lai iegūtu skaidrību, par ko viņam izvirzītas apsūdzības nodokļu nemaksāšanā. Žurnālisti raksta par sarunas detaļām.

Tā iesākās kapa klusumā. Neviens no klātesošajiem nezināja, ko no šīs tikšanās sagaidīt.

"Kurš par šo ir atbildīgs?" - iesāka Ronaldu, vēršot savu skatienu uz juristu Karlosu Osorio, kurš bija Mendeša uzticības persona.

Ronaldu turpināja: "Man nav atbilstošas izglītības un arī pieredzes šajos jautājumos. Vienīgais, ko dzīvē esmu darījis – spēlējis futbolu. Bet es neesmu stulbs un neuzticos kuram katram. Tieši tāpēc, kad nolīgstu sev konsultantu, maksāju tam par 30% vairāk kā viņš prasa. Es to daru tāpēc, jo negribu problēmas!"

Istabā kādu laiku valdīja apjukums līdz Osario piecēlās un teica: "Kris, es esmu atbildīgs. Tikai mieru, viss ir kārtībā. Mēs cīnīsimies līdz nāvei un pierādīsim savu taisnību!”

El Mundo gan savā publikācijā raksta, ka visiem sarunas dalībniekiem bija vairāk nekā skaidrs, ka nekas nav kārtībā, jo nodokļu inspekcija bija izvērsusi plašu izmeklēšanu pret futbolistu. Viņam draudēja milzīgs naudas sods un pat kriminālatbildība.

"Nekad neesmu teicis, ka nodokļi nav jāmaksā! Man ir tiesības zināt, kas ir noticis. Nesaprotu, no kurienes tādas apsūdzības. Nodokļus taču maksā sponsori? Kādēļ visas apsūdzības izvirzītas pret mani? - emocionāli vaicāja Ronaldu.

Krištianu bija pārliecināts, ka viņam piederošā ofšoru kompānija "Tollin Associates" sponsora naudu saņēmusi jau pēc tam, kad atrēķināti nodokļi. Tāpat viņš nesaprata, kādēļ šajos jautājumos laikā, kad viņš spēlēja Anglijā, viņam problēmu nebija. Bet problēma bija tajā, ka Anglijā likumi ir daudz labvēlīgāki nekā Spānijā, ļaujot pusi ienākumus par futbolista tēla izmantošanu pārvirzīt uz ārzemju firmām. Spānijā tas nav atļauts. Viena no lietām, kas sadusmoja Ronaldu – pirms pārcelšanās uz “Real” viņš savam juristam Osario lika izzināt nodokļu politiku Spānijā, kas netika izdarīts.

"Real" atsakās palīdzēt

Ronaldu uzskatīja, ka vienīgais cilvēks, kurš var viņam palīdzēt, ir "Real" prezidents Florentīno Peress, jo viņam bija "gali" Spānijas augstākajās aprindās. Viņš cerēja, ka Peress palīdzēs, jo iepriekš līdzīgās situācijas bija nonākuši Lionels Mesi, Havjērs Maskerāno un citi "Barcelona" futbolisti, par kuriem iestājās kluba vadība un atrisināja šīs problēmas pēc jau "atstrādātas" shēmas, taču tas nenotika. Par Krištianu no "Real" vadības neviens neiestājās. "Real" vadība lika saprast – ienākumi, kas gūti ārpus kluba, neattiecas uz viņiem. Peress neriskēja palīdzēt Ronaldu, ko futbolists uzskatīja par nodevību.

Ronaldu gan bija gatavs palikt Madridē, un viņa puse piedāvāja sekojošu kompromisu – naudas līdzekļus, kuri uzbrucējam jāatmaksā Spānijas varasiestādēm par nodokļu likumu pārkāpumiem, klubs viņam kompensē jaunā līguma ietvaros. Tāpat līguma projektā tika iekļauts punkts, ka klubs rūpētos par nodokļu atmaksas jautājumiem un apņemas palīdzēt, ja radīsies kādas problēmas, taču "Real" šo prasību noignorēja

Situācija bija saspīlēta, līdz Mendešs ar Peresu sēdās pie galda un otrais pateica: "Atnes man 100 miljonus un viņš būs brīvs."

Kur Ronaldu varēja nonākt?

Jau pirms savas pēdējās sezonas "Real" kreklā viņš bija gatavs aiziet. Nopietnu interesi izrādīja AC "Milan", kas bija tikusi pie jauniem īpašniekiem. Itāļi bija gatavi maksāt 150 miljonus, taču Ronaldu šaubījās. Kad situācija nodokļu lietā kļuva vēl sliktāka, viņš Mendešam atzinās, ka nožēlo, ka neaizgāja jau vasarā.

Variants bija arī Parīzes "Saint-Germain", taču viņu prasība bija, lai pāreja notiek 31. augustā, tādējādi "Real" nevarētu "nocelt" viņiem Kilianu Mbapē un Neimaru. Izskanēja arī Mančestras “United” vārds, taču līdz reālām sarunām abas puses nemaz nenonāca. Vēlāk "United" galvenais treneris Žuzē Mourinju medijiem izteicās, ka neviens par Ronaldu iegādi ar viņu no kluba nav pat runājis.

Ronaldu tomēr 2017. gadā palika Madridē un jau izskanēja baumas – Mendešs vēlas, lai Ronaldu savu karjeru noslēdz Spānijā, bet citi avoti apgalvoja pretējo – aģents vēlas, lai viņa klients aiziet, jo tādējādi iegūs lielu komisijas maksu par transfēru. Lai vai kā, decembrī Ronaldu vērsās pie Mendeša un teica, lai viņš sazinās ar "Juventus".

"Man viņi patīk. Tas ir labi pārvaldīts klubs. Un neesmu aizmirsis, ka viņi bija vieni no tiem, kas vēlējās mani nopirkt jau "Sporting" laikos,” sarunā ar Mendešu par "Juventus" izteicās Ronaldu, piebilstot: "Pasaki, ja viņi var divas reizes nokļūt Čempionu līgas finālā bez manis, tad ar mani viņi izcīnīs trofeju."

Ronaldu savulaik patiešām bija pavisam tuvu, lai spēlētu Turīnā. "Juventus" bijušais ģenerāldirektors Lučiano Modži vienā no intervijām ar itāļu medijiem atklāja: "Individuālais līgums ar Ronaldu jau bija saskaņots, bet darījums nenotika, jo uz Lisabonu nevēlējās doties Marselo Salass, kura pāreja bija kā daļa no kopējā darījuma." "Juventus" tobrīd nebija tik daudz naudas, bet "United" nevilcinājās un pārtrumpoja itaļus.

Bet jau šovasar, pēc 15 gadiem, "Juventus" viegli pieņēma 33 gadus vecā Ronaldu prasības, piešķirot algas čeku par 31 miljonu eiro sezonā, kā arī garantējot aizsardzību, ja pret viņu tiek izvirzītas kādas apsūdzības nodokļu nemaksāšanā.

Nodokļu sāgas atrisinājums

Bija skaidrs, ka problēmas ar varas iestādem jāatrisina pirms došanās prom.

Prokuratūra bija nežēlīga – tā pieprasīja, lai Ronaldu piešķirtu 80 miljonu eiro naudas sodu un 16 gadu cietumsodu. Saprotams, ka tā ir daļa no "spēles" tiesvedībā, taču bija pavisam skaidrs, ka slavenais sportists no šīs situācijas netiks cauri sveikā.

Lai gan Ronaldu jau bija pieņēmis lēmumu pamest Madridi, kā "atslēgas" pavērsiens viņa problēmu atrisināšanai bija... Peress. Tas pats, kurš sākumā norobežojās no savas lielākās zvaigznes. Tas pats, kurš nevēlējās ievērojami pacelt viņa algu. 2017. gadā Ronaldu alga par spēlēšanu "Real" bija ap 20 miljoniem eiro, bet viņš vēlējās tikpat lielu atalgojumu kā Mesi Barselonā un Neimaram Parīzē, kas mērami tuvu (vai pāri) 30 miljoniem. Kad "Real" jaunā līguma ietvaros piedāvāja viņam 25 miljonus + piecus būtu iespējams iegūt dažādos bonusos, uzbrucējs to uzskatīja par aizvainojumu.

Neskatoties uz to, tieši Peress tiesas procesam piesaistīja advokātu, kurš kotējās kā viens no labākajiem savā arodā Spānijā un rekomendēja citus augstas klases speciālistus. Vecie padomnieki tika atlaisti, bet jaunie uzstāja – lietu jāatrisina uzreiz, nevis jāmēģina tiesāties un pierādīt savu nevainību. Tas, pirmkārt, būtu ilgs un nogurdinošs process, kas neļautu viņam pamest Madridi, bet galvenokārt – viņa izredzes uz pilnīgu attaisnošanu bija teju nereālas.

Ronaldu to ņēma vērā un no reāla cietumsoda izbēga un panāca vienošanos. 18,8 miljonu eiro naudas sods un viņš bija brīvs.

Pēc vienošanās parakstīšanas Ronaldu piecēlās no krēsla un skaidri pateica: "Es neesmu noziedzinieks". Un tas bija viss. Kopš tā brīža ar Spāniju viņu vairs nekas nesaistīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu