Pie stūres reibumā pieķertā Dagdas domes priekšēdētāja: "Bijis visādi, tas nav man vienīgajai!" (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Septembrī neparasti notikumi risinājās Dagdas novadā - divi novada domes deputāti aizturēti par atrašanos pie stūres dzērumā. Tiesības atņemtas, taču no amata abas personas atstādinātas netiek. Balsojumā par atstādināšanu no amata izglābusi draudzīgā domes vadība, skaidro raidījums "BezTabu".

Septembrī darbdienas viducī Dagdas novada pašvaldības telpās domes darbinieki un amatpersonas svinēja kolēģa 50 gadu jubileju, lietojot alkoholiskos dzērienus. Todien pēc svinībām katrs pie sava auto stūres sēdās domes priekšsēdētāja vietniece Sandra Viškure un domes Finanšu nodaļas vadītājs Ēriks Čaplinskis.

Abu vizināšanos alkohola reibumā apturēja Valsts policija, Viškures izelpā konstatējot 0,7 promiļu reibumu, Čaplinska izelpā – 1,2 promiļu reibumu.

Čaplinskis uzreiz samierinājies ar autovadītāja apliecības anulēšanu un atdevis auto evakuēšanai, savukārt Viškure atteikusies parakstīt likumsargu sarakstīto protokolu. Šādā gadījumā dzērājšoferis nogādājams pārbaužu veikšanai medicīnas iestādē, kam Viškure piekritusi. Taktiskais gājiens novilcināt laiku, cerot, ka reibums izvējos, gan izgāzās – arī medicīniskajās pārbaudēs konstatēts reibums, kas liedz sēsties pie stūres. Rezultātā arī Viškurei atņemta autovadītāja apliecība.

"Pret" atlaišanu - draudzīgs domes žests

Pēc pieķeršanas dzērumā pie stūres Dagdas novada dome rosināja sasaukt ārkārtas sēdi, kurā uzstāja Viškuri atbrīvot no pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieces amata.

» Par auto vadīšanu reibumā Dagdas mēra vietniece saņem aizrādījumu, taču paliek amatā

Balsojumā septiņi deputāti nobalsoja par atlaišanu, astoņi deputāti vēlējās, lai dzērājšofere paliek amatā. Draudzīgo žestu, balsojot pret atlaišanu, izrādīja šādi deputāti: domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis, Aleksandrs Gžibovskis, Irēna Gžibovska (visi no
"Latvijas Reģionu apvienības"), Raitis Azins, Inese Plesņa (abi no "Saskaņas"), Viktors Krūmiņš ("Zaļo un Zemnieku savienība"), pati Viškure un viņas vīrs Anatols Viškurs (abi arī no "Zaļo un Zemnieku savienības"). Tieši Viškuru pāra balsis ļāva saglabāt priekšsēdētāja vietnieka amatu, vēsta raidījums.

Opozīcijas deputāts Raimonds Nipers ("KPV LV") sarunā ar  raidījumu "Bez Tabu" pauž viedokli, ka pašas Viškures un viņas vīra piedalīšanās balsojumā uzskatāms par interešu konfliktu, ka pārējo domnieku balsošana par labu Viškurei esot ņirgāšanās par tiesiskumu:

"Ja uzņēmuma vadītājs brāļojas ar "zaļo pūķi", cik tas var būt veiksmīgs uzņēmums? Kādu piemēru sabiedrībai rāda valsts amatpersona, kura brauc dzērumā, bet par to netiek atlaista? Tās ir postpadomju paliekas. Jautājums: vai esam tiesiska valsts? Tas rāda, cik esam tālu no tiesiskuma."

"Ētika ir ētika, bet likumā ir ierakstīts citādāk"

Dienā, kad raidījuma "Bez Tabu" komanda ierodas Dagdas novada domē, tur dzērājšoferi, Finanšu nodaļas vadītāju Ēriku Čaplinski, sastapt nevar. Uzreiz pēc pieķeršanas reibumā pie stūres viņš esot saslimis, stāsta domē sastaptie darbinieki.

Savukārt priekšsēdētāja Viškure, taujāta, vai lietojusi alkoholiskos dzērienus darba vietā un darba laikā, atbild, ka svinības sākušās darbdienas viducī. Policija viņu pieķēra pārkāpjam likumu ap pulksten 19.00 vakarā:

"Es paņēmu to vienu vīna glāzi. Tā viena vīna glāze, droši vien, deva tās promiles. Es cilvēku apsveicu un aizgāju. Apsveicu pusdienlaikā, pulksten 12. Pēc tam aizgāju prom, darīju savas darīšanas, kas man bija jādara."

Viškure nenoliedz, ka  sākotnēji atteikusies no policijas protokola parakstīšanas pēc pūšanas alkometrā, jo cerējusi, ka līdz nogādāšanai uz pārbaudēm medicīnas iestādē reibums "izvējos".

"Kāpēc man būtu uzreiz jāparaksta protokols?" ar pretjautājumu piebilst Viškure, taujāta, vai šāda rīcība ir amatpersonas cienīga.

Taujāta, vai ir ētiski pēc likumpārkāpuma pašai un vīram piedalīties domes balsojumā, kas izšķir pašas likteni, Viškure norāda, ka visi deputāti ir tiesīgi piedalīties balsojumā par atbrīvošanu no amatiem vai iecelšanu tajos:

"Ētika ir ētika, bet likumā ir ierakstīts citādāk. Mēs tā kopīgi vienojāmies, ka visi balsosim. Tas bija atļauts. Mēs jau varējām mani atcelt, bet ar nākamo balsojumu atkal iecelt."

Savdabīgā pašvaldības augstās amatpersonas Viškures atbilde uz jautājumu – vai iepriekš notikusi alkohola lietošana domes telpās? – liek noprast, ka šī nav bijusi pirmā brāļošanās ar "zaļo pūķi" darba vietā.

"Kāpēc man būtu godīgi jāsaka? Es saku, ka nē. Es taču tagad nesēžu pie Dieva krēsla un nesūdzu savus grēkus?"

Taujāta, vai iepriekš sēdusies pie stūres alkohola reibumā, Viškure atbild manierē, kas liecina, ka stūrēšana reibumā notikusi arī iepriekš.

"Nu, liekot roku uz sirds, bijis visādi. Tas nav man vienīgajai."

Personīgas pazīšanās un balsošana par sevi

Dagdas novada domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis agrāk strādāja Viškures pakļautībā, jo viņa ilgstoši bija domes priekšsēdētāja. Trūlis noliedz, ka balsojumā glābis Viškuri, respektējot viņu kā kādreizējo priekšnieci. Trūlis teic, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, iedzeršana notikusi pēc darba laika, tāpat pēc tā policija fiksējusi arī likumpārkāpumu: "Valsts amatpersonai ir arī sava privātā dzīve. Esmu ticies ar vietnieci Viškuri, esmu izteicis viņai mutisku aizrādījumu, bet tas bija pēc darba laika. Ja tas būtu darba laikā, vadot dienesta automašīnu, tad, protams, balsotu par atlaišanu."

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) šādu rīcību sauc par deputāta necienīgu, iesaka ne vien atkāpties no amata, bet arī nolikt mandātu. Ministrijā arī komentē par likumpārkāpējas piedalīšanos ārkārtas sēdes balsojumā.

Jānis Eglītis, VARAM parlamentārais sekretārs, norāda: "Konkrētajā gadījumā nav interešu konflikta, jo tiek balsots par priekšsēdētāja vietnieces atstādināšanu no amata, nevis par konkrētas personas atstādināšanu. Likums tādā ziņā nav pārkāpts, bet, protams, runa ir par ētiku."

"Šādu rīcību būtu jāvērtē Dagdas novada iedzīvotājiem. Domes amatpersonai jārāda priekšzīme. Šajā gadījumā es aicinātu konkrēto personu atkāpties no amata labprātīgi, kā arī nolikt deputāta mandātu, tādējādi parādot attieksmi pret vērtībām, kas ir svarīgas sabiedrībai."

"Valsts amatpersonas statusam nav laika ierobežojuma. Katrā brīdī jādomā, kā uzvedas, ko dara, kāpēc dara."

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu