No Jaunsardzes pazudušas teltis, zābaki un formastērpi vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Koklītis/LETA

Pēc pērn veiktās inventarizācijas Jaunsardzes un informācijas centra vienībās, secināts, ka tajās pazudušas teltis, zābaki un formastērpi vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā, par ko Valsts policijā ir uzsākti divi kriminālprocesi, ziņo LTV raidījums "de facto".

Pirms pusotra gada Jaunsardzes un informācijas centram mainījās vadība. Viens no iemesliem, kādēļ līgumu ar iepriekšējo vadītāju Druvi Kleinu nepagarināja, bija juceklis mantu aprites sistēmā.

Stājoties amatā jaunajam vadītājam Aivim Mirbaham, padotie bija apliecinājuši, ka pazudušu mantu nav. Bet rudenī inventarizācija parādīja citu ainu. Kurzemes novadā, kā arī paša centra noliktavā atklāja pamatīgu mantu iztrūkumu, vēsta raidījums.

Mirbahs raidījumam saka, ka vietās, kur tika konstatēts iztrūkums, sekoja dienesta izmeklēšana un rezultātā tapa trīs atzinumi, kā radies šis iztrūkums.

"Pirmkārt, negodprātīga darbinieku attieksme, otrais - materiāltehnisko līdzekļu aprite nesaskanēja ar attaisnojuma dokumentu apriti, treškārt - materiāltehnisko līdzekļu aprites kultūra ļoti zemā līmenī," piebilda Mirbahs.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka pazuduši desmitiem formastērpu sastāvdaļu - bikses, jakas, tostarp siltās, krekli, formas zābaki, arī dažādi armijas naži, kur viena eksemplāra cena tuvojas simt eiro, vairākas teltis, Latvijas karogi un citas lietas.

"Mēs vērtējām šo situāciju tajā brīdī, un vienojāmies, ka Jaunsardze veic pastiprinātu mantu apzināšanu un attiecīgi mēs neuzsākām revīziju inventarizāciju ministrijas līmenī, jo tas nozīmētu, ka mums būtu faktiski jāparalizē visa jaunsardzes uz trīs mēnešiem," saka Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Vairāku mēnešu garumā bija centieni atrast daļu no pazudušā. Kaut ko no Jaunsardzes centra īpašuma atrada noliktavās un pie darbiniekiem, taču galu galā tomēr fiksēts iztrūkums 56 571 eiro apmērā. Kur īsti šīs mantas palikušas - neviens neņemas viennozīmīgi apgalvot.

Uz jautājumu, vai mantas ir noklīdušas, vai pastāv arī iespēja, ka kaut kas pārdots tirgū, Mirbahs atbild, ka tas ir jautājums, uz kuru viņš nevar atbildēt. "Tāpēc es arī gaidu tiesvedību, lai šo jautājumu noskaidrotu. Pašreiz man ir ļoti grūti pieņemt domu, ka šī manta varētu būt tikusi pārdota. Es ceru, ka tā nav. Ka tā manta ir vienkārši dokumentu aprites kārtā vai - nepareizās dokumentu aprites kārtā, pazudusi. To rādīs tiesvedība un kriminālprocesi," stāstīja Mirbahs.

Pēc notikušā Jaunsardzes un informācijas centrs atlaida četrus cilvēkus. Par divu darbinieku rīcību Valsts policija uzsāka kriminālprocesus. Viens no tiem gan izbeigts, jo, iesaistoties policijai, mantas atgūtas. Otrā kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Vēl ar vienu apgādes speciālistu uzsākta tiesvedība par zaudējumu atlīdzināšanu vairāk nekā 16 000 eiro apmērā. Viņš iesniedzis pretprasību un lūdz atjaunot darbā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu