Dzērumā pie stūres pieķerta Tukuma novada sociālā darbiniece: "Nu, tā ir tāda personīga lieta." (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Tukuma novada iedzīvotāji ziņo par pašvaldības sociālo darbinieci, kura pieķerta braucam pie stūres alkohola reibumā, pēc vizināšanās viņai atņemta autovadītāja apliecība. "Varbūt tomēr šim darbam ir piemērotāki cilvēki ar labu reputāciju?" vaicā kāds iedzīvotājs.

"Bez Tabu" redakcijā vēršas Tukuma novada iedzīvotāja Anna, kura ziņo par ilggadējo Tukuma novada Džūkstes pagasta sociālo darbinieci Gunu Baumani, kura pirms dažiem mēnešiem esot pieķerta braucam pie stūres reibumā.

"Džūkstes pagasta iedzīvotājiem ir lūgums noskaidrot: vai par sociālo darbinieku drīkst strādāt cilvēks, kuram cieņā ir alkohols, kuram ir noņemtas tiesības par braukšanu dzērumā? Varbūt tomēr šim darbam ir piemērotāki cilvēki ar labu reputāciju?" vaicā Tukuma novada iedzīvotāja Anna. 

Visi Džūkstē uzrunātie raidījumam saka, ka zina par sociālās darbinieces braukšanu alkohola reibumā. Dažs min arī citas alkohola lietošanas epizodes, stāstot, ka dzērienus sociālā darbiniece lietojusi arī darbavietā. Citi gan saka, ka nav redzējuši pašvaldības palīdzības dienesta darbinieci draudzējamies ar "zaļo pūķi" darbavietā.

Īpaši izceļas kāda vīriešu kompānija, kura arī zina par sociālās darbinieces braukšanu dzērumā, bet neko sliktu šādā rīcībā nesaskata. Jāatzīmē, ka paši dienas vidū "iesildījušies", iepirkuši labi daudz stiprinātā alus iepakojumu.

"Dzirdēts ir. Nu un tad? Kāpēc ne? Kurš nebrauc alkohola reibumā? Visi braukā! Kāpēc uzreiz viņai ”jābrauc virsū”? Kam negadās?! Viņa ir izpalīdzīga. Nekad neko neatteiks. Personīgi es gāju pēc palīdzības pie viņas. Nekādu problēmu. Viņa, vārdu sakot, ir cepuri nost!"

"Tas nav noticis darba laikā. Tā ir cilvēka privātā dzīve. Man nav tiesību komentēt cilvēka privāto dzīvi. Tas netraucē viņai veikt tiešos darba pienākumus. Tā ir privātā dzīve, to nesaistu ar darba dzīvi. Ir jādomā par ētisko paradigmu, bet tā ir mūsu individuālā saruna," norāda Tukuma novada sociālā dienesta vadītāja Ina Balgalve. 

Kad raidījums viesojas Tukuma pusē, Baumanes pieņemšanas laiki kabinetā beigušies. Sociālā darbiniece nav sastopama arī mājvietā, uz vairākkārtējiem telefonzvaniem neatbild, tāpat arī nereaģē pēc īsziņas nosūtīšanas. Raidījumam Baumani izdodas sazvanīt vien pēc nedēļas, kad zvana no cita tālruņa numura. Arī tad sociālā darbiniece ir izvairīga un plašus komentārus nesniedz.

"Sociālajam darbiniekam jārūpējas par profesijas prestižu jebkur, kur viņš atrodas. Arī ārpus darba laika. Ja ir nevēlama darbība vienreiz, ko nesaista ar profesionālo darbību, tas ir vērtējams kā atsevišķs individuāls pārkāpums, nesaistot to ar profesiju, līdz ar to profesionālo ētiku.

Ja mēs runājam par pārkāpumiem, kas turpinās, ja pastāv abas komponentes – persona atrodas alkohola reibumā ārpus darba vietas un atpazīstama kā sociālais darbinieks – var runāt par profesijas prestiža graušanu," uzsver Sociālo darbinieku biedrības valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņs Moors. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu