Zinātnieki: urbinot degunu, var sasirgt ar pneimoniju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki brīdinājuši cilvēkus, lai tie īpaši bērniem neļauj ar pirkstiem urbināt  degunu – tādā veidā organismā var nonākt baktērijas, kas izraisa pneimoniju.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “European Respiratory Journal”, zinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu, piemēram, bērniem un senioriem, vajadzētu izvairīties no sava deguna bakstīšanas, jo baktērijas var izplatīties un inficēt cilvēku arī tādā veidā.

No pneimonijas katru gadu mirst miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Liverpūles zinātnieki pētīja, cik labi pneimonijas baktērijas var izplatīties uz ādas. Parasti šīs baktērijas ceļo pa gaisu kā sīki pilieni, kas rodas, cilvēkam šķaudot vai klepojot.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izpētīja četras desmit pieaugušu cilvēku grupas. Visiem eksperimenta dalībniekiem uz rokām tika uzklātas gan mitras, gan sausas baktērijas, bet vēlāk tiem tika lūgts paostīt savu roku vai pabakstīt degunu ar pirkstu.

Tiem cilvēkiem, kuriem uz pirkstiem bija mitras baktērijas, tās organismā nonāca vislielākajā daudzumā, tomēr zinātnieki noskaidroja, ka arī sausā veidā šis baktērijas izplatās pietiekoši labi.

Pētnieki skaidroja, ka šo pētījumu vajadzētu izlasīt vecākiem, lai saprastu, ka bērniem regulāri jāmazgā rokas – īpaši pirms vizītes pie vecvecākiem.

“Ir skaidrs, ka izvairīties no tā, ka bērni urbina degunu, pilnībā nav iespējams, tomēr to vajadzētu ierobežot brīžos, kad bērni satiek cilvēkus ar vāju imūnsistēmu,” komentēja pētījuma vadītāja Viktorija Konora.

Šajā pētījumā pirmo reizi vēsturē tiek demonstrēts tas, ka pneimonijas baktērijas var ceļot no rokām uz degunu.

Pneimonija izraisa pietūkumu plaušās, un tajās sāk uzkrāties ūdens, kas samazina gaisa daudzumu, kurš nonāk smadzenēs un citās ķermeņa daļās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu