Cepumi, gaļa, kauli - kādus našķus dot vai nedot savam mājdzīvniekam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Gluži tāpat kā cilvēki, arī mūsu četrkājainie draugi labprāt panašķojas. Un, tieši tāpat kā mēs, arī mūsu mīluļi cieš no liekā svara, ja našķu ir par daudz.

Gan suņiem, gan kaķiem katru dienu ir jāuzņem noteikts kaloriju skaits, lai tiem būtu enerģija. Tāpat ir ar barības vielām - saimnieka pienākums ir nodrošināt savam mīlulim pilnvērtīgu uzturu.

Pilnvērtīgs uzturs nozīmē diētu, kas uztur mājdzīvnieku formā, nodrošinot nepieciešamo ēdiena daudzumu, bet nepārbarojot to.

Bieži vien, labu gribot, mēs savus pūkainos draugus lutinām ar našķiem. Visbiežāk tie ir labumi no mūsu pašu šķīvjiem vai zoo veikalos nopērkami kaķu un suņu kārumi, piemēram, cepumi, suši gabaliņi, vītināta gaļa, kauliņi utt.

10% likums

Patiesībā, našķiem būtu jāaizņem vien 10% no dienas laikā uzņemtā kaloriju daudzuma, lai mājdzīvniekam neveidotos liekais svars. Lielākā nelaime ir tajā, ka mājdzīvniekiem garšo kārumi un saimniekiem patīk lutināt savus mīluļus.

Kā iepriecināt suni?

Nav vajadzības pirkt visu veikalā pieejamo suņu cepumu veidus. Izmēģiniet augļus un dārzeņus! Suns no saimnieka negaida tikai gaļu.

Suns gaida kārumu, kas būtībā var būt arī dārzenis, piemēram, burkāns vai brokolis, kurā būs krietni vien mazāk kaloriju, nekā gatavajā našķī.

No augļiem sunim var piedāvāt ābolus (ābolu un bumbieru sēklas satur nelielu daudzumu cianīda, kas sunim lielos daudzumos ir kaitīgs, tāpēc augļa serde vienmēr ir jāizgriež) vai kādu banāna šķēli. Suni var palutināt arī ar skābpiena produktiem: kefīru, biezpienu, lakto u.c.

Foto: Caro / Baertels / Scanpix

Tā kā kauli ir pats labākais līdzeklis, kas palīdz notīrīt zobus, tad arī kaulus var izmantot našķu vietā. Galvenais, lai kauls ir tik liels, ka suns viņu nevar sakost un norīt. Nekādā gadījumā nedrīkst dot vārītus kaulus, kā arī vistas kaulus.

Runājot par dabīgiem kārumiem, mēs parasti domājam par tiem našķiem, kas tiek kaltēti vai žāvēti bez ķīmiskām apstrādes vai papildus garšvielām. PetCity Baltijas valstīs pārstāv somu zīmolu RAUH, kas ražo īpašus košļājamus kaltējumus no liellopa un aļņa ādas – tie ir absolūti nekaitīgi un nav trekni.

No kā labāk atteikties?

Veikala PetCity pārstāvis Ivars Lielpēteris stāsta:

"Nekādā gadījumā sunim nedrīkst dot vīnogas, rozīnes, sīpolus un šokolādi, kā arī produktus, kas satur kofeīnu, jo šie produkti suņiem ir toksiski." 

Pat neliels vīnogu vai rozīņu daudzums var novest pie neatgriezeniskiem veselības bojājumiem.

Šokolādē par kofeīnu bīstamāks ir teobromīns -  jo tumšāka šokolāde, jo bīstamāka, bet gaišajā šokolādē ir ļoti daudz cukura.

Alkohols un avokado var izraisīt elpošanas problēmas un aizkuņģa dziedzera iekaisumu. Kaķu barībā ir pārāk liels proteīna un tauku daudzums, bet pienā nav fermentu, kas šķeļ laktozi, tāpēc tas var izraisīt caureju. Rieksti, īpaši mandeles, nav paredzēti suņa kuņģim, jo viņš tomēr ir gaļēdājs. Arī no granātāboliem ir ieteicams izvairīties, jo tajos ir daudz sēklu, ko suņa kuņģa sula nespēj sagremot.

Suņiem nevajag dot neko cietu, kas var kaitēt to zobiem, piemēram, ragus un nagus. Tā vietā sunim var piedāvāt zoo veikalos nopērkamos kalcija kaulus, kaltētus kuņģus un tesmeņus, jo tiklīdz suns sāk tos košļāt, tie paliek mīksti un zobus sabojāt nevar.

Ja tomēr gribas mīluli palutināt, bet našķu limits ir izsmelts, tad tā vietā var ar suni paspēlēties, jo saimnieka uzmanība ir lielākā vērtība.

Īpaši piesardzīgi jāizvēlas kārumus treniņiem. Viena treniņa laikā, atkarībā no šķirnes, suns var apēst līdz pat 200 g kārumu. Labi motivējošs, bet ļoti trekns un neveselīgs kārums - desas un cīsiņu gabali, vai trekna siera gabaliņi - nav labākā izvēle. Treniņiem būtu nepieciešams izvēlēties speciālus kārumus ar apzīmējumu "Trainers", tie parasti ir speciālas formas, mīksti, ar samazinātu kaloriju daudzumu un bez piedevām. PetCity pārstāve Anžela Fomičeva iesaka izvēlēties "Boxby", "Leader" un "Fish 4 Dogs" zīmola našķus. 

Kā iepriecināt kaķi?

Kaķim nevajadzētu dot kārumus no cilvēka šķīvja. Dažreiz, ja nav citu opciju, mīluli var pacienāt ar mazu liesa siera gabaliņu, vistu vai termiski apstrādātas zivs gabaliņu Rozīnes, vīnogas, sīpoli, alkohols, kofeīns, tēja un sāls kaķa organismam ir toksiski. Starp citu, arī kaķiem garšo dārzeņi - kabači un burkāni.

Anžela skaidro, ka visvairāk kaķiem parasti garšo tā saucamās frikadeles - kociņu veida kārumi ar dažādām garšām.

Ir pieejami arī speciāli kārumi, kas palīdz izvadīt spalvu. Īstiem gardēžiem patiks "Applaws" tunča vai skumbrijas filejas gabaliņi.

Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Bieži vien cilvēki jautā, vai kaķim drīkst dot arī suņu kārumus. Noteikti vajadzētu atturēties no funkcionāliem suņu kārumiem (speciāli kārumi, bagāti ar specifiskiem mikroelementiem, piemēram, spalvas uzlabošanai, zobu veselībai, locītavu veselībai), jo tie noteikti nav paredzēti kaķa organismam. Bet, ja mēs runājam par vītinātas vistas gabaliņu, vai pīles sloksnēm, vai to pašu žāvēto plaušu - kāpēc gan ne?

Lielajām kaķu šķirnēm dažkārt pat nav ērti apēst mazos kaķu kārumus, bet tie labprāt panašķojas ar žāvētas pīles sloksni.

Starp citu, arī fretkām ir atļauts ēst naturālos kaltējumus. Galvenais, lai visur ir līdzsvars.

Kaķi diezgan regulāri cieš no liekā svara, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš tā izmaiņām. Ja mīlulim ir problēmas ar svaru, tad no našķiem vajadzētu atteikties. To vietā mincim var piedāvāt podiņu, kurā aug svaiga kaķu zāle.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu