Tieslietu padome: gribam pelnīt tikpat, cik Saeimas deputāti (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Tiesneši vēlas pelnīt tikpat daudz cik Saeimas deputāti, tā pirmdien, 15. oktobrī, lēma Tieslietu padome, kuru neapmierina Valsts kancelejas vadībā tapusī tiesnešu atalgojuma reforma, vēsta raidījums "LNT ziņas".

Šobrīd tiesnešu atalgojuma sistēma neatbilst valsts pamatlikumam, - tā pirms gada lēma Satversmes tiesa. Saskaņā ar tiesas lēmumu tiesnešu atalgojumam jābūt līdzsvarotam ar pārējiem varas atzariem.

Ar tikko tapušo algu reformu pirmdien Tieslietu padomi iepazīstināja Valsts kancelejas direktors, kurš vadīja speciāli izveidotu darba grupu. Tā rosina tiesneša bāzes algu paaugstināt par 30% jeb celt līdz 2695 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Tad tā atbilstu ministriju juridisko dienestu vadības pelnītajam.

Ar to mierā nav Tieslietu padome, kas vēlas, lai rajona tiesnešu algas tiktu pielīdzinātas Saeimas deputāta atalgojumam, kas ir nedaudz lielāks.

Vienlaikus padomes vadītājs, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs uzsver, ka tiesneši neprasa sev palielināt algas, bet gan vēlas starp valsts varas atzariem izlīdzināt atalgojumu:

"Tur ir tā problēmas sāls. Ne jau, ka mēs tagad ignorējam visu apkārtējo pasauli, tai skaitā Latvijas budžeta iespējas, ka mēs pēkšņi gribētu palielināt sev algas. Teorētiski mēs varam runāt par citu metodi - lai izlīdzinātu algas."

"Tam, kam ir par daudz, ir jāsamazina, tam, kam ir par maz - jāpalielina. Es ļoti baidos, ka tā pirmā iespēja netiek pat apsvērta."

Zemākā ranga tiesnešiem mēnešalga ir no aptuveni 1600 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet augstāko instanču tiesās tiesneši saņem līdz pat 4300 eiro. Pēc Satversmes tiesas lemtā, izmaiņām tiesnešu atalgojuma sistēmā jāstājas spēkā nākamā gada 1. janvārī.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu