VP eksperimentā pārliecinās - internetā viegli uzticas ļaundariem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktuālajiem drošības riskiem internetā.
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktuālajiem drošības riskiem internetā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policija veica eksperimentu sociālajos medijos, izveidojot viltus profilu vienā no populārākajiem sociālajiem tīkliem, lai noskaidrotu iedzīvotāju paradumus un uzvedību, saskaroties ar potenciālu ļaunprātību digitālajā vidē - vēsta LNT Ziņas.

Eksperimentā gūts apstiprinājums tam, ka iedzīvotāji viegli uzticas svešiniekiem – sūta privātu informāciju un nepārliecinās, vai cilvēks, ar kuru sazinās interneta vietnē, ir tas, par ko uzdodas.

Šādu lētticību bieži vien izmanto starptautiski kibernoziedznieki, piemēram izvilinot kailfoto un pēc tam šantažējot cilvēkus.

"Kibernoziegumi ir ar ļoti augstu latentumu, jo, saskaroties pēc tam jau ar sekām, cilvēki domā – kāds es biju idiots. Kāpēc es tā darīju?" teic Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. "Nu es tagad iešu parādīt citiem savu muļķību. Bet tā nav pareizi. Ir jāgriežas. Tāpat kā par šiku zādzību, ir jāziņo par šīm lietām, jo tas var būt priekš mums viens diedziņš liela kamola atrisināšanai."

Papildus veiktajam eksperimentam, kampaņas ietvaros ir izveidoti vairāki video klipi, kuros apskatītas tipiskākās kibernoziegumu situācijas - vēsta LNT Ziņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu