"Ir arī dažādas psiholoģiskās grūtības." Resursu centrs palīdz pusaudžiem ar atkarībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirms pusgada Rīgā sāka darboties atbalsta programma atkarīgiem jauniešiem. Tās ietvaros sniegta palīdzība jau 43 pusaudžiem, kuriem konstatēta pārmērīga kaitīgu vielu lietošana un atkarīgas uzvedības traucējumi, kas saistīti ar datoru un telefonu - vēsta LNT Ziņas.

Pārāk liela aizraušanās ar datorspēlēm vai sociālajiem tīkliem, pārmērīga saziņa tālrunī un virtuālajā vidē, kas izraisa nervozitāti un nopietnas garastāvokļa svārstības, kā arī alkohola un narkotisko vielu atkarība – tās ir problēmas, ko resursu centrā pusgada laikā pēc savas vai vecāku iniciatīvas sākuši risināt jau vairāk nekā 40 jauniešu.

Tomēr šīs problēmas saistītas ar virkni smagāku problēmu. "Paralēli šīm lietām ir arī dažādas psiholoģiskās grūtības, kas ir raksturīgas pusaudžu vecumposmam," stāsta pusaudžu resursu centra mentors Nils Konstantinovs.

"Tur vienmēr mainīsies vai jauksies dažādi depresīvie trauksmes traucējumi, pašnāvības domas. Mums ir diezgan daudz pusaudžu šobrīd ar graizīšanās tendencēm, ēšanas traucējumi. Tad ir daļa, kas klaiņo, neiet uz skolu, kas agresīvi uzvedas, kas nonāk pēc kautiņiem. Un arī daļa pusaudžu, kas diemžēl cietuši no emocionālas vai seksuālas vardarbības," LNT Ziņas atklāj pusaudžu resursu centra mentors.

Neliela daļa saņem tikai dažas konsultācijas un ar to esot pietiekami situācijas uzlabošanai, citi saņem psiholoģisku terapiju ilgāku laiku, bet liela daļa apmeklē centru regulāri.

Konstantinovs skaidro: "Mēs viņus redzam vairākas reizes nedēļā. Tie ir pusaudži, kas saņem intensīvāku atbalstu. Daudziem no viņiem ir nepieciešama psihiatra palīdzība un reizē arī psiholoģiskā konsultēšana. Mēs iesaistām sociālo darbinieku, mēs ejam kopā uz skolu, strādājam ar ģimeni."

Pārsvarā intensīvās terapijas saņēmēji nāk no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, ko speciālisti arī mēģina iesaistīt jaunieša problēmu risināšanā. Tāpēc nereti, piesaistot sociālo darbinieku, arī vecāki sāk risināt savas problēmas - vēsta ziņu raidījums.

Astoņi no desmit Pusaudžu resursu centra klientiem, kas uzsākuši konsultācijas, turpina sadarbību. 86% no tiem ir novērojamas pozitīvas uzvedības izmaiņas un šādu vērtējumu sniedz ne vien centra speciālisti, bet arī vecāki un citi ģimenes locekļi.

Pagaidām resursu centrs darbojas tikai Rīgā, taču pusaudži ar līdzīgām problēmām ir visā Latvijā, tāpēc Bērnu slimnīcas fonds sācis apzināt potenciālos sadarbības partnerus reģionos - informē LNT Ziņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu