Huseina rozā Ferarri un Hitlera Mercedes. Pasaules nežēlīgākie diktatori un viņu auto

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Arī pasaules diktatori ir tikai vīrieši un arī viņiem ir savas vājības. Kādus auto izvēlējās vēstures nežēlīgākie valstu vadītāji?

Muamars Kadāfi

Muamars Kadāfi bija Lībijas valsts līderis kopš valsts apvērsuma 1969. gadā. Viņš ne tikai vadīja valsti, bet bija arī liels auto entuziasts, kurš pats radīja dizainu saviem auto. Vietne "Autoblog.com" raksta, ka Kadāfi izstrādāja auto ar nosaukumu "Sarouk el-Jamahiriya" jeb "Lībijas raķete" ar 230 zirgspēku V6 dzinēju. Viens no viņa hobijiem bija dārgu auto kolekcionēšana. To vidū bija 7. sērijas bruņots BMW, trīs Mercedes S klases limuzīni, kā arī Fiat, kura apdarē tika izmantots tīrs zelts.

Foto: Reuters / Scanpix

Žans Klods Divaljē

Žans Klods Divaljē tika pasludināts par Haiti prezidentu uz mūžu 1971. gadā 19 gadu vecumā pēc sava tēva, iepriekšējā diktatora Fransuā Divaljē, nāves. Viņa iecienītākie auto bija Ferrari, īpaši 356 GT 2+2. Tāpat kā Kadāfi, arī Divaljē piederēja Mercedes S klases automobilis.

Foto: AFP / Scanpix

Kims Čenirs 

Kims Čenirs bija faktiskais Ziemeļkorejas līderis kā arī Korejas strādnieku partijas ģenerālsekretārs. Pēc viņa nāves varu valstī pārņēma viņa jaunākais dēls Kims Čonins. Oficiālā Ziemeļkorejas versija par Kima Čenira dzīvi stipri atšķiras no biogrāfiskiem dokumentiem, kas atrodami citur, tomēr vienu faktu no pasaules nav izdevies noslēpt nevienam - valsts vadītājs bija kā apmāts ar Mercedes automobiļiem. 2009. gadā viņš nomainīja savu Maybach pret diviem Mercedes-Benz S600 Pullman Guard limuzīniem.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sadams Huseins 

Sadams Huseins Abd al Madžīds al Tikrītī bija politiķis, Irākas prezidents, kā arī divas reizes bija Irākas premjerministrs, politiskās partijas "Baas" ģenerālsekretārs un maršals. Huseins un viņa dēli bija lieli auto entuziasti. Vietne "Autoblog.com" raksta, ka ģimenes auto parkā, kas skan diezgan pieticīgi, bija neskaitāmi reti automobiļi, kā arī dažādi dārgi luksus klases auto, piemēram, rozā Ferrari Testarossa, Ferrari F40, vairāki Porsche 911 un Mercedes S600 limuzīns.

Foto: AFP / Scanpix

Ādolfs Hitlers

Ādolfa Hitlera vārds paskaidrojumus neprasa. Tomēr, runājot par auto izvēli, jāsaka, ka Hitlers bija vācu ražojuma piekritējs. Viņš izvēlējās Mercedes-Benz 770, kas bija vairāku valstu vadītāju mīļākais auto, tostarp imperatora Hirohito, kas vadīja Japānu vairāk nekā 70 gadus. Hitleram piederēja arī 1942. gada viens no astoņiem Mercedes-Benz 320 Cabriolet D kabrioletiem. Visi astoņi šīs markas automobiļi tika būvēti nacistu partijas amatpersonām.

Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Benito Musolīni

Benito Amilkare Andrea Musolīni bija Itālijas premjerministrs un diktators no 1922. līdz 1943/1945. gadam, viens no fašisma ideoloģijas izstrādātājiem. Hitlers nebija vienīgais vietējo auto ražotāju atbalstītājs. Musolīni favorīts bija Alfa Romeo 6C 2300 Pescara Spyder. Tomēr, atšķirībā no citiem diktatoriem, Musolīni par savu šoferi neizvēlējas kādu parastu cilvēku, bet gan Ercole Boratto, bijušo Alfa Romeo rūpnīcas testa braucienu vadītāju.

Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu