Bordāns: "Attīstībai/Par!" darbu saraksts atgādina studenta kompilāciju no visu partiju programmām (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) piedāvājums par nākamās valdības prioritātēm nav uzskatāms par darba dokumentu, aģentūrai LETA sacīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Politiķis AP piedāvājumu salīdzināja ar laba studenta visu partiju programmu kompilāciju, kur katrai partijai, pēc AP domām, varētu būt ierakstīta kāda laba tēze.

"Mūsu ieskatā, tas noteikti nav uzskatāms par darba dokumentu," secināja Bordāns. JKP atsevišķu dokumentu ar darbiem nerakstīšot, jo tie sasaucās ar partijas programmu. Bordāns arī pauda, ka visu partiju jomu speciālistiem vajadzētu sākt apspriest topošās valdības deklarāciju.

Kā ziņots, AP starp nākamās valdības prioritātēm vēlētos redzēt nodokļu politikas izmaiņas, valsts augstskolu konsolidāciju, vidusskolu pārņemšanu valsts pārziņā, teritoriālo reformu, maksātnespējas administratoru institūta likvidēšanu, kā arī citus.

Politiķi, kas iesaistīti valdības veidošanas sarunās, uzsver nepieciešamību runāt par veicamajiem darbiem. AP izstrādāja dokumentu, kurā uzskaitīti, viņuprāt, valdībai būtiskie darbi.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, AP rosina veikt nodokļu politikas izmaiņas ar mērķi mazināt nevienlīdzību. Proti, politiskais spēks mudina trīs gadu laikā palielināt minimālo algu un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo darba algu un pensiju minimumu līdz 500 eiro, kā arī noteikt ar nekustāma īpašuma nodokli neapliekama īpašuma vērtību.

Tāpat AP piedāvā pārveidot maksātnespējas sistēmu, likvidējot maksātnespējas administratoru institūtu un nosakot kārtību, kādā kreditori vienojas par maksātspējas atjaunošanu vai parādu piedziņu.

Izglītības jomā AP vēlētos turpināt kompetenču pieejā balstītā izglītības modeļa un mācību satura ieviešanu. Politiskais spēks arī mudina pārņemt no pašvaldībām valsts pārziņā vidusskolas un pilnveidot vidusskolu tīklu, lai mazākā skaitā skolu nodrošinātu labākas kvalitātes izglītību bērniem visos reģionos. Tāpat, AP ieskatā, gada laikā nepieciešams pieņemt rīcības plānu pārejai uz vienotu skolu sistēmu, kurā visu tautību bērni mācās kopā pamatā latviešu valodā, nodrošinot iespēju mazākumtautību bērniem apgūt dažus priekšmetus arī dzimtajā valodā. Vēl iecerēts ieviest jēgpilnu digitālo pratību un svešvalodu apguvi jau no sākumskolas.

AP arī uzsver nepieciešamību īstenot tālākus tautas ataudzes atbalsta pasākumus, likvidēt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), mazināt ēnu ekonomiku, kā arī īstenot valsts ierēdņu un pašvaldību darbinieku skaita un atalgojuma reformu. Minētajā dokumentā iekļauti arī citi darbi, ko AP ieskatā būtu jāveic jaunajai valdībai.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu