Kā pasargāt suņa ķepas ziemā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Sākoties aukstajam laikam, kad temperatūra nokrīt zem 0⁰C grādu atzīmes, sākas aktīva ceļu un ietvju kaisīšana ar līdzekļiem, kuru sastāvā ir arī sāls. Kūstošā ledus, sniega un sāls masa var traumēt suņa pēdu spilventiņus un ādu starp tiem. 

Ziemas mēnešos suņi ar sāls maisījuma radītām ķepu problēmām nav retums. 

Par to, kā rīkoties ziemas apstākļos, kad intensīvi tiek kaisītas ietves un vai sunim nepieciešams savs mētelītis, konsultē veterinārārste Silva Grīnblate.

Kā var zināt, ka suns ir ķepas savainojis, tās ir sāls sakairinātas un pastaiga sagādā diskomfortu?

 Simptomi:

  • suns sāks neizmantot vienu vai otru kāju, ik pa laikam tās mainot;
  • suns var apstāties, sākt cilāt kājas un smilkstēt;
  • suns atteiksies iet tālāk un virzīsies atpakaļ uz mājām, vai arī atteiksies kustēties pavisam;
  • suns pastaigas laikā sāk intensīvi laizīt pēdu spilventiņus, lai atvieglotu sāls un sniega radīto kairinājumu.

Ir jācenšas pasargāt sava mīluļa ķepas jau pirms došanās pastaigā

Pirms pastaigas spilventiņus un ādu starp tiem var apstrādāt ar vasku saturošiem barojošiem līdzekļiem krēma vai spreja veidā. Vasku saturošie līdzekļi izveido uz ādas virsmas aizsargslāni un neļauj sāls un sniega masai kairināt ķepas.

Pirms pastaigas var vilkt sunim paredzētus zābaciņus, lai ķepas saglabātu tīras, sausas un veselas.

Šeit galvenais ir izvēlēties suņa izmēram un fiziskajai aktivitātei atbilstošus zābaciņus.

Ja nevēlaties veikt ķepu apstrādi pirms došanās pastaigā, tad var censties suni vest pa ietves malu vai takām, kas netiek kaisītas. Jācenšas izvairīties no ilgām pastaigām sniegā ar sērsnu, kas var radīt mikroskopiskas brūces gan spilventiņos, gan ādā starp tiem. Ja sunim starp pirkstiem ir garš apmatojums un ir paredzēta ilgāka pastaiga, tad ik pa brīdim ir jānovērtē vai starp tiem nav izveidojušās apmatojumā ieķērušās sniega pikas, kas var apgrūtināt suņa ierasto gaitu.

Ko darīt pēc pastaigas?

Atgriežoties no pastaigas, katra ķepa ir kārtīgi jānoskalo ar siltu ūdeni, vai jānoslauka ar siltā ūdenī samitrinātu drānu un kārtīgi jānosusina. Rūpīgi ir jāizslauka arī pirkstu starpas, lai neveidotos izsutums un iekaisums.  Ja ir vēlme, arī pēc pastaigas saimnieks suņa ķepu spilventiņiem var uzklāt mīkstinošu un saudzējošu ziedi.

Ķepu aprūpei ziemā ir jāpievērš sevišķa uzmanība.

Nav ieteicams lietot cilvēkiem paredzētos krēmus, tie var būt suņa ādai kairinoši. Ziedes lietošana pēc pastaigas sekmēs mikroskopisko brūču sadzīšanu, kā arī mitrinās pēdu spilventiņus un padarīs to ādu elastīgāku. Tā būs pabarota un nesprēgās.

Vai sunim ziemā vajadzīgs savs mētelītis?

Suņiem, kuriem ir ļoti maz apmatojuma vai tāda nav vispār, ieteicama atbilstoša apģērba valkāšana gada aukstajos mēnešos. Ja suņa apmatojums ir plāns un savu ikdienu tas pavada siltās iekštelpās, izejot vien īsās pastaigās, tomēr ir nepieciešams kāds siltāks apģērba gabals.

Sevišķi tas attiecas uz suņu šķirnēm ar ļoti īsu un ne tik blīvu apmatojumu - toiterjeri, čivavas, pundurpinčeri, levretes, vipeti, greihaundi u.c. Šiem suņiem ir grūtāk uzturēt konstantu ķermeņa temperatūru aukstos laikapstākļos.

Rūpīgāk ir jāseko kucēnu, suņu senioru un suņu, kuriem ir kāda ilgstoša hroniska saslimšana un pavājināta imunitāte, vajadzībai pēc papildus apģērba, jo papildus siltinājums apģērba veidā var nodrošināt papildus komfortu.

Ja pastaigas ir īsas (10 - 20 min.) un ārā ir aptuveni 10⁰C, bez apģērba var iztikt. Bet ir jāizvērtē laikapstākļi kopumā, jo ja ārā ir 10⁰C, bet pūš spēcīgs vējš un līst lietus, tad labāk ir nodrošināt suni ar siltu apģērbu. Suņiem ar biezu apmatojumu papildus apģērbs ziemā nav nepieciešams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu