Francijas parandžu aizliegums pārkāpjot sieviešu tiesības uz ticības brīvību (1)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Francijas likums, kas aizliedz seju aizsedzošas galvassegas, pārkāpj musulmaņu sieviešu tiesības uz ticības brīvību, otrdien secinājusi ANO Cilvēktiesību komiteja Ženēvā.

Komitejā sūdzības iesniedza divas francūzietes, kuras bija sodītas par seju aizsegšanu ar lakatiem.

Komiteja, kas pārrauga civilo un politisko tiesību īstenošanu, paziņoja, ka Francijas likums, kas zināms arī kā parandžu aizliegums, esot pārāk radikāls.

Tas nenodrošina pienācīgu līdzsvaru starp leģitīmām interesēm, piemēram, sabiedrības drošību un sociālo vienprātību, un individuālajām reliģiskajām tiesībām, norādīja komiteja.

Komiteja secināja, ka aizliegums valkāt seju aizsedzošas galvassegas nevis aizsargās sievietes, kas izvēlas šādi tērpties, bet gluži otrādi - ierobežos tās, ieslogot viņas mājās un apgrūtinot viņām piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Komitejas priekšsēdētājs Juvals Šanijs uzsvēra, ka lēmums nav vērsts pret sekulārismu un nav iedrošinājums paražai, ko daudzi komitejā, tostarp viņš pats, uzskata par sieviešu apspiešanu.

Seju aizsedzošu galvassegu aizliegumi ir spēkā arī citās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Beļģijā, Dānijā un Nīderlandē.

Francijai tagad ir 180 dienas laika, lai informētu ANO Cilvēktiesību komiteju par pasākumiem, kas veikti, reaģējot uz komitejas kritiku. Tās, piemēram, varētu būt kompensācijas sodītajām sievietēm, kuras iesniedza sūdzību komitejā, vai arī aizlieguma atkārtota izvērtēšana.

Lai gan Francijai ir jāņem vērā komitejas lēmums, komitejas spēkos nav piespiest Franciju to darīt.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu