Kā cīnīties ar alerģiju pret kaķi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro / Andreas Teich / Scanpix

Mūsdienās dažādas alerģijas ir vairumam pasaules iedzīvotāju, viena no tām - alerģija pret kaķiem. Bet, ko darīt, ja par alerģiju uzzini tikai tad, kad kaķis jau ir atvests mājās? Un vai tiešām alerģijas dēļ mājās nekad nebūs iespējams turēt murrājošu mīluli?

Kas ir alerģija?

Alerģija ir imūnsistēmas darbības traucējumi - tā rodas organismam izteikti reaģējot uz kādu apkārtējā vidē esošu vielu, piemēram, ziedputekšņiem, dzīvnieku spalvām vai pārtikas produktiem. Šīs vielas, jeb kairinātājus, kas izraisa alerģiskas reakcijas, sauc par alergēniem. Alerģiskam organismam tie izsauc saasinātu reakciju, piemēram, niezi, iesnas, acu asarošanu, elpošanas traucējumus un asinsrites traucējumus. 

Visbiežāk alerģiskas reakcijas izraisa dzīvnieku apmatojums. Organisma imūnsistēmu līdz alerģiskai reakcija var novest arī vielas, kas pielipušas spalvām: dzīvnieka siekalas, sviedri, tauki un urīns. 

Kāpēc tieši kaķis?

Alerģiju pret kaķiem izraisa kaķa urīnā un siekalās esošās olbaltumvielas. Šīs olbaltumvielas ir atrodamas arī mājdzīvnieka kažokā un pārtikā, kā arī izkārnījumos.

Pastāv uzskats, ka laika gaitā cilvēks var pierast pie šī alergēna. Līdz tam gan nāksies lietot speciālus medikamentus, kas nomāc alerģijas izraisītos simptomus.

Pilnīgi iespējams, ka alerģija nav pret pašu kaķi, bet gan putekļu ērcīti. Ja kaķim ir garš apmatojums un vēl pavilna, tad putekļi sakrājas kaķa kažokā un saimniekam sākas alerģija.

Nav universāla kaķa

Daudzi tic, ka alerģija ir atkarīga no izvēlētās kaķa šķirnes. Ja nebūs spalvu, nebūs problēmu!

Tā gluži nav - tā kā alerģiju izraisa olbaltumvielas, ko kaķis izdala, tad alerģija būs kā pret persieti, tā arī devonas reksu. 

Foto: AFP / Scanpix

Bet ir risinājums

Nav antialerģisku kaķu šķirņu, tomēr ne visi kaķi ir vienādi. Galvenā atšķirība ir to izstrādāto proteīnu daudzums. Jo lielāks olbaltumvielu līmenis, jo lielāka iespējamība, ka cilvēkam, kam raksturīga alerģija, parādīsies alerģiski simptomi. Lai pārbaudītu alerģijas līmeni, jāveic analīzes kaķa izdalītajam proteīnam. Pilnīgi iespējams, ka uz savu kaķi nav nekādas reakcijas, bet kaimiņa mājā bez inhalatora neiztikt. 

Vienīgā kaķu šķirne, uz kuru alerģiskiem cilvēkiem ir mazāka alerģiskā reakcija, ir sibīrijas kaķi. Pirmajā brīdī gan tā nešķiet pūkainā kažoka dēļ.

Pirms iegādāties sibīrieti ir jāpārliecinās, pret ko tieši ir alerģija. Tad jādodas pie audzētāja pavadīt laiku kopā ar potenciālo mīluli, lai redzētu, kāda būs organisma reakcija. Lai nenāktos vilties kaķa izvēlē, tas ir jāiegādājas pie zināma audzētāja, kurš var nodrošināt pārskatāmu vecāku vēsturi kā arī apliecināt, ka tas ir tīršķirnes kaķis. 

Lielākā kļūda, ko cilvēki parasti pieļauj - adoptē mājdzīvnieku ar domu, ka gan jau alerģija ar laiku pāries, bet tā nenotiek.

Lai izvairītos no šādām problēmām, vispirms ir jākonsultējas ar ārstu, tad jāpavada laiks kopā ar kaķi un tikai pēc tam jāpieņem lēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu