Stokholmas tuvumā, iespējams, manīta sveša zemūdene (5)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JAPAN MARITIME SELF-DEFENSE FORCE HANDOUT/JMSDF

Šovasar netālu no Stokholmas atkal manīta iespējama zemūdene - atsaucoties uz aculieciniekiem, piektdien ziņo zviedru laikraksts "Dagens Nyheter".

Iespējamo zemūdeni pie Lidinges salas, kas atrodas uz ziemeļiem no Stokholmas, 28. jūnijā pamanījuši burātāju nometnē dzīvojošie bērni un jaunieši, vēsta laikraksts.

Karte: Lidinges sala

Sākotnēji viņi ūdenī ieraudzījuši lielus burbuļus, bet vēlāk virs ūdens līmeņa parādījies liels, melns objekts.

Trīs no burāšanas instruktoriem izteikušies, ka tas atgādinājis zemūdens torni. Viens no viņiem noslēpumaino objektu arī nofilmējis ar sava mobilā tālruņa kameru.

Zviedrijas armija atteikusies komentēt šīs ziņas, atsaucoties uz slepenību. Militārpersonas tomēr atzinušas, ka dažas dienas pēc šiem novērojumiem ir iztaujājušas aculieciniekus.

Atvaļinātais Zviedrijas karaflotes virsnieks Nilss Ūve Jānsons gan "Dagens Nyheter", gan Zviedrijas Radio atzinis, ka, viņaprāt, uzņēmumos redzamais objekts, "visticamāk", ir zemūdene.

Aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists atteicies sniegt kādus komentārus.

Tikmēr parlamenta aizsardzības komitejas loceklis Alans Vidmans paudis vēlmi, lai armija sniegtu komitejai informāciju par šo gadījumu, ziņo Zviedrijas Radio.

Pēdējo gadu laikā Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos vairākkārt tikuši veikti līdzīgi novērojumi.

2014. gada oktobrī Zviedrijas karaflote, armija un gaisa spēki Stokholmas arhipelāgā izvērsa nedēļu ilgu iespējamās ārvalstu zemūdenes meklēšanas operāciju.

Ziņas par iespējamo zemūdeņu novērojumiem periodiski parādās kopš Aukstā kara laikiem.

Visplašāk ir zināms par incidentu 1981. gadā, kad PSRS karaflotes zemūdene U-137 uzskrēja uz sēkļa pie Karlskrūnas, kur atrodas viena no svarīgākajām Zviedrijas jūras spēku bāzēm.

Šis incidents toreiz ievērojami pasliktināja Stokholmas un Maskavas attiecības.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu