Durents domā par naudu. Vai arī par Porziņģi? (1)

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" uzbrucējs Kevins Durents intervijā ar The Athletic  žurnālistu Marku Tomsonu atklājis, par ko viņš domā nākamās vasaras kontekstā. Tā ir nauda. Kādus secinājumus no tā var izdarīt, un cik reāla ir viņa nonākšana Ņujorkā?

Patlaban Durentam ar "Warriors" ir spēkā līgums uz diviem gadiem ar otrajā gadā iestrādātu "spēlētāja opciju", proti, viņš vienpersoniski var izlemt vai pagarināt līgumu vai nē.

Šajā sezonā viņš atalgojumā saņems 30 miljonus ASV dolāru, kas ir par pieciem mazāk nekā viņš varēja saņemt. Uzbrucējs piekrita mazākai algai, lai komanda spētu noturēt tās kodolu. Ja Durents pagarina līgumu arī pēc šīs sezonas, nākamgad viņš algā saņemtu 31,5 miljonus ASV dolāru. 

Spekulācijas par viņa aiziešanu no Goldensteitas jau nākamvasar tikai plešās plašumā. Spēlētājs gan saprotamu iemeslu dēļ šobrīd no konkrētas atbildes izvairās, bet sarunā ar The Athletic zīmīgi izteicies par savām nākamās vasaras vēlmēm.

"Domāju par naudu, ko varēšu iegūt. Man nekad nav bijis lielais līgums. Redzu vien, ka bariņš puišu viens pēc otra noslēdz ļoti ienesīgus līgumus. Un es priecājos par viņiem. Bet es zinu, ka arī es esmu to pelnījis. Ja godīgi, tā ir galvenā lieta, par ko domāju" sacīja divkārtējais NBA čempions un finālsērijas MVP.

Durenta alga pēdējās trīs (šo ieskaitot) sezonās ar "Warriors" bijusi 26,5 miljoni (maksimālais, ko togad viņš varēja iegūt) 2016./17. gadā, 25 miljoni gadu vēlāk (piekrita saņemt par 10 miljoniem mazāk kā klubs varēja viņam piedāvāt), bet šogad tie ir 30 miljoni (arī 10 mazāk par maksimumu).

Foto: TED S. WARREN/TT NYHETSBYRÅN

Viņa algas čeks pāri 10 miljonu robežai pirmo reizi sniedzās viņa piektajā sezonā NBA, kad viņš vēl pārstāvēja Oklahomsitijas "Thunder", kamēr savā pēdējā sezonā Oklahomā viņš saņēma 20,1 miljonu. (Durenta algu pa sezonām varat skatīt ŠEIT).

Te gan jāoponē Durenta vārdi, proti, ka viņš nekad nav saņēmis lielo līgumu. Tādu viņš nav saņēmis pēdējos divus gadus, kamēr iepriekš vienmēr ticis atalgots ar maksimālo vai tuvu tam attiecīgi tā brīža līgas standartiem. Te ir runa par "jaunajiem laikiem" kopš 2016./17. gada sezonas, kad NBA noslēdza jaunu TV translāciju līgumu, kas pavēra pandoras lādi spēlētāju algu ievērojamam pieaugumam.

Ja viņa galvenā prioritāte ir ilgtermiņa maksimālais līgums, tas dod priekšrocības "Warriors". Nākamās sezonas algu griesti tiek prognozēti 109 miljonu apjomā (šosezon tie ir 101,9 miljoni, bet vēl 2015./16. gada sezonā tie bija 70 miljoni dolāru), kas nozīmē, ka "Warriors" Durentam nākamajā vasarā var piedāvāt piecu gadu līgumu par kopējo summu 221 miljonu (vidēji sezonā 44,2 miljoni), bet jebkura cita līgas komanda 164 miljonus (vidēji 41 miljons) uz četriem gadiem.

Cits jautājums - vai Goldensteita to var atļauties? Teorētiski - varēt jau var. Jautājums ir - vai grib? Visi līgas klubu īpašnieki faktiski ir miljardieri vai tuvu tam, tāpēc pāris desmiti miljoni tur vai citur nodevās līgai uz šī fona nemaz neizklausās tik traki. Taču arī ekonomika ir cikliska, un neskatoties uz to, ka klubu vadītāju krēslos sēž naudīgi vīri, neviens nevēlas pārlieku tērēties. Taču šoreiz bumba nav viņu pusē - to rokās tur Durents.

Turpinot par "Warriors", šobrīd maksimālais līgums ir spēkā Stefanam Karijam (201 miljons uz pieciem gadiem, noslēgts 2017. gada vasarā), Dreimonda Grīna līgumā ir palikuši divi gadi, kuros viņš saņems attiecīgi 17,5 un 18,6 miljonus, Klejs Tomsons savu bankas kontu šajā sezonā papildinās ar 18,9 miljoniem (nākamvasar viņš būs neierobežoti brīvais aģents), bet Andrē Igudala nākamajos divos gados saņems 16 un 17,2 miljonus.

Ja algu griesti šobrīd ir 101,9 miljoni, tad ar "greznības nodokli" (luxury tax) tie ir 123 miljoni. Proti, katru pārsniegto dolāru algās, klubi maksā arī līgai. Piemērs - ja algu griestos tiek pārsniegti 10 miljoni, tad papildus 10 miljoni jāiemaksā arī līgas kasē. Pie tam pastāv arī t.s. "repeater tax", kad klubiem tiek uzlikti aizvien lielāki finansiālie slogi, ja tie vēlas savā komandā turēt spēlētājus ar ienesīgiem līgumiem un sistēmātiski pārkāpt algu griestus.

Kā tas viss sasaucās ar Durentu? Ja viņš nākamajā vasarā atkārtoti noslēdz līgumu pēc 1+1 shēmas, tad jau vēl pēc gada maksimālo līgumu viņam varēs piedāvāt jebkura līgas komanda, ne tikai "Warriors", bet naudas visiem iepriekš nosauktajiem, lai apmierinātu viņu ambīcijas, visticamāk, nepietiks.

Durents aizgāja uz "Warriors", jo vēlējās titulus. Ja viņš vēlas lielo naudu, noteikti kāds puzles gabaliņš ir jāziedo. Tas nozīmē, ka čempionu tituls vairs nav teju garantēts. Un ja nav, kāpēc neizmēģināt sevi citā tirgū?

"Es vienmēr vēlos būt situācijas noteicējs un paturēt izvēles iespējas," sacījis Durents. Pie tam šovasar no viņa izskanēja vēl kāda cita zīmīga frāze: "Domāju par maksimālo līgumu. Ja katru gadu piekāpšos savās finansiālajās prasībās, mani sāks izmantot."

Vai tā būs Ņujorka un "Knicks"?

Iepriekš medijos izskanējušas baumas, ka viens no potenciālajiem nākamās vasaras galamērķiem Durentam varētu būt Ņujorka. Tika spekulēts, ka viņš varētu apvienot spēkus ar Kairiju Ērvingu un pievienoties Kristapam Porziņģim "Knicks" rindās. Ērvings gan neilgi pirms jaunās sezonas sākuma teju 19 tūkstošu skatītāju klātbūtnē pie mikrafona paziņoja, ka plāno parakstīt jaunu vienošanos ar Bostonas "Celtics". It kā jau šis gājiens bija no sērijas "vīrs un vārds", un līdz ar šādu paziņojumu tiltiem uz citām komandām vajadzētu būt nodegušiem, bet ir viens bet - arī iepriekš neviens nedomāja, ka viņš vēlas šķirties no Lebrona Džeimsa. Ja "Celtics" aizvada sliktu sezonu (iesākusies tā ir viduvēji - bilance 3-2) un komanda netiek finālā, tad visādi var būt.

Spekulēja arī par Džimija Batlera un Durenta duetu līdzās Porziņģim. Tieši "Knicks" bija viena no trim sākotnējām prioritātēm Batleram, kad viņš Mineostā pieprasīja maiņu. Tagad gan situācija mainījusies, bet arī Batlers vēlas super-maksimālo darījumu. Abiem naudas var nepietikt. Un neaizmirsīsim, ka arī Porziņģim būs jāmaksā.

Rīta interneta raidījumā "First Things First" viens no tā vadītājiem Kriss Kārters sacīja:

"Skotam Perijam ("Knicks" GM - red.) ir sakari līgā, kas varētu nostrādāt. Durentam ir arī savas biznesa intereses Ņujorkā un viņa tēvs ir kaislīgs "Knicks" fans."

Savukārt Niks Raits apgalvoja: "Dažas komandas ir vairāk vērtas kā citas, pat neskatoties uz to pieticīgajiem rezultātiem kādi ir "Knicks". Zvaigznēm patīk spēlēt Ņujorkā, jo tā ir pasaules basketbola meka." Jāpiebilst, ka "Knicks" aizvien ir vērtīgākā (tās vērtība sniedzas pāri miljardam ASV dolāru) organizācija NBA. Un Durenta "cilvēki" vairākkārtīgi ir apliecinājuši, ka interese no viņa puses par Ņujorku ir. Piedevām tieši KD iedeva Porziņģa iesauku "vienradzis". Divi septiņu pēdu gari metēji "Knicks" aizsardzības grozas apakšā, kas pērn vidēji mačā katrs bloķēja vairāk kā divus metienus, savukārt uzbrukumā abi vienlīdz labi spēlē gan groza tuvumā, gan ārējā līnijā - tas tik būtu kaut kas!

Ņujorkas fani jau uzsākuši KD piesaistīšanas kampaņu, netālu no "Madison Square Garden" izliekot milzīgu plakātu (skatīt zemāk.), kurā viņš redzams kopā ar Porziņģi un tajā rakstīts: "Vai tu vari Ņujorkas sportu atkal padarīt varenu?"

Foto: New York Times/SCANPIX

Pats Durents gan īpaši sajūsmināts par to nebija: "Būšu godīgs - uz mani tas pārāk lielu iespaidu neatstāj. Tas ir foršs, visu cieņu. Bet mani tādas lietas neuzrunā. Mani interesē tikai basketbols."

Durenta plāni ir miglā tīti. Situācija var attīstīties vairākos veidos. Viņš nospēlē šo un nākamo gadu (komanda spēlēs jaunā arēnā) Goldensteitā un dodas meklēt jaunu izaicinājumu. Arī Goldensteitā saprot, ka tā nebūs vieta, kur viņš noslēgs savu karjeru, taču komandas vadība klusībā cer vēl uz vienu gadu (neskaitot šo) vai, iespējams, uz ilgtermiņa vienošanos. Klusībā uz atdzimšanu cer arī "Knicks".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu