Attīstībai/Par! līdz šim bijušas strukturētākās sarunas par koalīcijas veidošanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Politologs Filips Rajevskis.
Politologs Filips Rajevskis. Foto: Lita Krone/LETA

Strukturētākās sarunas par koalīcijas veidošanu līdz šim bijušas apvienībai Attīstībai/Par!, šādu viedokli pauda politologs un partiju sabiedrisko attiecību konsultants Filips Rajevskis.

"Domāju, ka strukturētākās sarunas, kas atstāj pragmatiskāko iespaidu, ir Attīstībai/Par!, ko var skaidrot ar viņu lielo pieredzi. Lai arī apvienībā ir jauni cilvēki, tajā ir arī pieredzējuši politiķi," vērtēja eksperts.

Komentējot, kāds pašlaik izskatās ticamākais nākamās koalīcijas sastāvs, Rajevskis teica, ka šajā ziņā politiskās partijas joprojām atrodas "nulles" punktā, kas valdības veidošanā var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus, jo, balsojot par iespējamo Saeimas Prezidija sastāvu, joprojām nebūs aprises, kas ar ko ir vienojušies.

Partijas varētu sākt vienoties balsu rēķināšanas procesā, kad apmaiņā pret kādas partijas balsīm citas partijas kandidātam otra partija apsolītu balsot par kādu tās kandidātu.

"Ja šobrīd ir nulles punkts, tas nozīmē, ka visi runā ar visiem. Tur var būt nepatīkami pārsteigumi - katra partija savam kandidātam var gādāt balsis, bet pēc tam notiks partiju savstarpējie darījumi, kas var radīt smagu emocionālo fonu, un vēl vairāk apgrūtināt tālāku koalīcijas veidošanas procesu," teica Rajevskis.

Pēc viņa teiktā, ir bīstami līdz 6. novembrim, kad plānots ievēlēt Saeimas amatpersonas un Saeimas Prezidiju, nevienoties par koalīcijas sastāvu.

Tāpat neesot nopietni runāt par pagaidu Saeimas Prezidiju, jo politiķiem ir pienākums attiecībā pret sabiedrību izveidot atbildīgu Saeimas struktūru un sākt operatīvi strādāt.

Viņš teica, ka ir sarežģīti komentēt, kurš būtu piemērotāks premjera amata kandidāts, zināmas iespējas ir visiem trim potenciālajiem premjera amata kandidātiem, taču šo amatu iegūs tas, kurš būs diplomātiskāks un spējīgāks labāk vienoties.

Rajevska skatījumā, līdzšinējais koalīcijas un valdības veidošanas sarunu veidošanas process ir atbilstošs situācijai - ievēlētas daudz jaunas partijas, jauni politiskie spēki un līdz ar to process nenotiek tik raiti.

Viņš pieļāva, ja partiju retorikā nopietnu vietu sāk ieņem pagaidu risinājumi un aicinājumi rīkoties Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, nominējot premjera amata kandidātu, par koalīciju drīzāk neizdosies vienoties līdz 6. novembrim.

Kā ziņots, pašlaik valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki - KPV LV, Jaunā konservatīvā partija un apvienība Attīstībai/Par!.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. Vienlaikus visas partijas, kas piedalās valdības veidošanas sarunās, izslēdz iespēju veidot valdību ar Saskaņu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu