Vilšanās mediķiem: no nākamā gada budžeta algu pielikums nav gaidāms (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris.
Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunajiem politiskajiem spēkiem lielais uzdevums būs 2019. gada budžets. Brīvas naudas, ko varētu veltīt vēlēšanu solījumu pildīšanai, nākamā gada budžetā nebūs. Lai palielinātu pensijas vai ārstētu nodokļu nemaksātājus, nauda būs jāatņem kādai nozarei vai jāpalielina nodokļi, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Visticamāk, Saeimas jaunpienācēji savus vēlēšanu solījumus varēs sākt pildīt tikai ar 2020. gadu. Nākamā gada budžeta iespējas ir tik vājas, ka neizpildīti paliks arī vecās koalīcijas solījumi.

Pirmie cietīšot mediķi. Viņiem solītais 20% algas pielikuma nebūs. 

"Finanšu ministrijas sagatavotā prezentācija ir pielējusi karoti darvas ministru prezidenta sagatavotajam medus podiņam par valdības 1000 dienām. Jo diemžēl budžeta plāna projektā nav paredzēts pieaugumam medicīnas personālam un nav paredzēts finansējums virsstundu apmaksai," atzīst Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. 

Premjers un finanšu ministre skaidroja, ka algu pieaugumu nav apstiprinājis Ministru kabinets. Tas ir bijis tikai veselības ministres Andas Čakšas solījums.

Šogad mediķiem algas palielināja par 30 procentiem. Kera vadītā arodbiedrība un Veselības ministre pirms vēlēšanām vienojās, ka 20% pieaugums būs arī nākamajos trīs gados. 2019. gadā tam būtu vajadzīgi 70 miljoni eiro. Tagad ministre aicina mediķus vērsties pie jaunajiem politiskajiem spēkiem.

"Es dzirdēju tādus solījumu kā dubultot māsiņu algas, pielikt ārstiem pie algām daudz lielākā apmērā, līdz ar to man ir pamats domāt, ka jaunajai valdībai būs tāpat spēkā visi šie solījumi un tiks turpināts iesāktais gan atalgojuma pieaugumā, gan zāļu cenu samazināšanā un pacienta līdzmaksājuma mazināšanā," turpina solīt veselības ministre Anda Čakša.

Raidījums norāda, ka jaunās valdības aprises veidojas mokoši un lēni. 

Iespēja, ka Saeima valdību varētu apstiprināt jau nedēļu vai divas pēc deputātu zvērestu nodošanas, ir maz ticama. Tas mazina cerības, ka budžets būs gatavs šogad.

Jaunajai valdībai būs jāizvēlas, vai budžetā nejaukties un gadu turpināt Kučinska koalīcijas politiku, vai mēģināt to mainīt, riskējot valsti uz nenoteiktu laiku atstāt vispār bez budžeta.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu