Ģimenēm draudzīga valsts politika: Igaunijā piekto mēnesi dzimstības rādītāji pārsniedz mirstību (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bērna knupītis.
Bērna knupītis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Igaunijā jau piekto mēnesi pēc kārtas dzimstības rādītāji pārsniedz mirstību. Tikmēr Latvijā un Lietuvā dabiskā ataudze aizvien ir negatīva. Bērnu skaita pieaugumu Igaunijā skaidro ar ģimenēm draudzīgāku valsts politiku, ko kaimiņvalsts mērķtiecīgi īsteno jau vairākus gadus. Piemēram, bez lielākiem pabalstiem bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā mammai vai tētim ir arī iespēja saglabāt ienākumus pilnas algas apmērā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma

Igaunija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur dzimstības rādītāji jau vairākus mēnešus pēc kārtas pārsniedz mirstību. Pozitīva dabiskā ataudze panākta mērķtiecīgas un ilgstošas sociālās politikas iespaidā, raidījumam e-pasta sarakstē norāda Igaunijas Sociālo lietu ministrijas Ģimenes politikas departamenta direktors Pirjo Turks.

Diemžēl Latvijā un Lietuvā aizvien mirušo skaits pārsniedz jaundzimušo skaitu. Latvijā turklāt jaundzimušo skaits kopumā samazinās.

Latvijā vidēji ģimenē aug viens vai divi bērni. Valsts politika ir mērķēta uz to, lai vecāki izšķirtos arī par trešo bērnu. Tautas skaitīšanas dati gan rāda, ka daudzbērnu ģimeņu skaitam ir tendence sarukt un izvēle par trešo bērnu nav viegla.

Kaimiņi kopš pērnā gada vasaras trīs bērnu ģimenes pabalstu palielinājuši par veseliem 300 eiro. Latvijā trīs bērnu ģimene mēnesī pabalstā saņem 134 eiro un 28 centus. Kaimiņos – 510 eiro. Četru bērnu ģimenē šis pabalsts pārsniegtu 1000 eiro, kamēr Latvijā tas nesasniedz pat ceturto daļu šīs summas. Turklāt Igaunijā bērnu kopšanas pabalstā pusotru gadu mamma vai tētis var saņemt algu pilnā apmērā, Latvijā māmiņalgas apmērs, izvēloties dekrētu uz pusotru gadu, nesasniedz pat pusi no algas.

Bērnu politiku veido Labklājības ministrija. Tur stāsta, ka kopš šī gada marta pie ģimenes valsts pabalsta nākušas klāt piemaksas, desmit eiro divu bērnu ģimenē, 66 eiro trīs bērnu ģimenē. Vairāk atļauties pagaidām nevarot.

"Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta šogad izmaksā 23 miljonus eiro gadā, savukārt tās iepriekš minētās izmaiņas saistībā ar ģimenes valsts pabalstu maksā piecus miljonus eiro. Tā kā šogad īstenībā ģimenes valsts pabalstam ir piešķirti 28 miljoni eiro," norāda Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Linda Liepa.

Demogrāfu un sešu bērnu tēvu Ilmāru Mežu izdodas sazvanīt Tallinā, kur viņš devies uz pieredzes apmaiņas konferenci. Mežs stāsta, ka finansiāli kaimiņvalsts bērnu politikā iegulda divas reizes vairāk naudas, turklāt izmaksā ne vien dāsnākus vienreizējos pabalstus par bērna piedzimšanu, bet domā arī par atbalstu ilgtermiņā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu